Inrikes.

2016-11-03 18:50

”TV4:s Syrror visar en förlegad bild av arbetet”

Tre frågor till Åsa Andersson, Strategisk rådgivare på branschorganisationen Svensk sjuksköterskeförening.

 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

TV4:s dramaserie Syrror har fått stark kritik av yrkesverksamma sjuksköterskor för att ge en otidsenlig och stereotyp bild av livet på ett sjukhus Vad är ni kritiska till i serien?

– Det som visas är en så otroligt tydlig könsmaktsordning och en förlegad bild av sjuksköterskearbetet. Sjuksköterskorna är underordnade läkarna och oavsett vad så ska de följa deras beslut, trots att sjuksköterskorna i dag fattar sina egna beslut. I dag arbetar sjuksköterskor och läkare i team. Bilden av läkarna är också bedrövlig. I en scen erbjuder sig till exempel en stor manlig kirurg att lära en sjuksköterska att intubera en sövd patient i en otroligt sexualiserad scen. I verkligheten är det sjuksköterskor som intuberar patienter.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Hur har responsen varit från sjuksköterskorna?

– Vi har aldrig haft så många sjuksköterskor som hört av sig till oss, de har varit upprörda och undrat vad vi tycker om detta. Vi skrev ett inlägg på Facebook som nådde över hundratusen personer. Det finns en gammal, sexualiserad bild av sjuksköterskan kopplad till porrindustrin som lever kvar, vilket vi reagerar på.

Måste serier vara verklighetstrogna, då?

– Absolut inte. Hade TV4 sagt att de gjort en fri fantasi och använt sjukvården som en kuliss, så fine, konst och kultur ska förstås inte censureras. Men TV4 har själva marknadsfört det här som ett modernt drama som utgår från verkligheten. Om de själva hävdar det så får de skärpa sig.

– Förhoppningsvis är manuset så pass uselt att det inte gör så stor skada, haha, men visst är det tröttsamt.    

Syrror

TV4:s dramaserie Syrror är ett sjukhusdrama där fyra sjuksköterskor på en akutmottagning i Stockholm står i centrum. Livet på sjukhuset kantas av dramatik, spänning och romantik.