Inrikes.

2021-05-25 11:15
Andres Ygeman, ordförande i Stockholms stads partidistrikt och Robert Olesen, ordförande för Socialdemokraterna i Kronoberg. Bilder: TT / Press
Andres Ygeman, ordförande i Stockholms stads partidistrikt och Robert Olesen, ordförande för Socialdemokraterna i Kronoberg.
Puffetikett
Dagens ETC

Tunga S-distrikt vill slopa karensdagen – permanent

Inom Socialdemokraterna lägger nu flera tunga partidistrikt fram kravet att karensavdraget ska slopas permanent.

– Det är egentligen en ganska klassisk socialdemokratisk fråga, som handlar om jämlikhet och jämställdhet, säger Robert Olesen, ordförande för Socialdemokraterna i Kronoberg, till Dagens ETC.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Förslaget om att fortsätta slopa karensavdraget även efter pandemin läggs fram inför Socialdemokraternas partikongress, som hålls i november. Förutom Stockholmsdistriktet, där Andres Ygeman är ordförande, lyfts frågan även av partidistrikten i Göteborg, Kronoberg och Skåne, som alla har skickat in motioner om ett permanent avskaffande av karensavdraget.

– Det är egentligen en ganska klassisk socialdemokratisk fråga, som handlar om jämlikhet och jämställdhet. Vi kan inte ha folk som riskerar att stanna kvar på jobbet trots att de är sjuka i ett välfärdsland som Sverige, säger Robert Olesen, ordförande för Socialdemokraterna i Kronoberg, till Dagens ETC.     

Pandemin och det tillfälligt borttagna karensavdraget har gjort det extra tydligt hur löneavdraget för den första sjukdagen tidigare har fått folk att gå till jobbet trots att de egentligen borde ha stannat hemma, menar han.

– Det har tydliggjorts, även om det har varit samma tidigare.

Kritik av Shekarabi

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) tycker dock att den bästa lösningen är att, som fallet var innan pandemin, låta frågan ligga kvar hos arbetsmarknadens parter.

– Är det så att parterna är överens inom en sektor, då har de möjlighet att förhandla bort karensavdraget, säger han till Sveriges Radio.

Men Robert Olesen, från Kronoberg, håller inte med.

– Så länge vi inte har en lagstiftning på plats är det kanske en bra väg att gå. Men om du som arbetstagare ska lyckas med att förhandla bort karensavdraget kvarstår ju problemet med att vi får en ojämlik arbetsmarknad, säger han.