Inrikes.

2016-10-07 12:30
Så här placerar de svenska partierna sig i en karta som märker ut både vänster-högerorientering och Gal/Tan, enligt Henrik         Oscarsson, professor i statsvetenskap och föreståndare för Som-institutet.  Bild: Bertil Ericson TT
Så här placerar de svenska partierna sig i en karta som märker ut både vänster-högerorientering och Gal/Tan, enligt Henrik Oscarsson, professor i statsvetenskap och föreståndare för Som-institutet.

Trendiga skalan gör politik av det privata

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Klasiska konflikter satta ur spel

Marie Demker säger att det som har hänt i politiken och som har lett till att Gal/Tan-skalan är användbar har mycket med politiseringen av det privata att göra.

– Den stora utvecklingen som vi har sett är en individualisering och Gal/Tan politiserar det privata och livsstilar. Individualiseringen gör det också med legitimt att göra politik av det privata livet. Det trycker också tillbaka mer fördelningspolitiska argument – fokus på det personliga tar över utrymme från fokus på det strukturella. Det kan i sig vara ett demokratiproblem eftersom många av våra samhällsinstitutioner är byggda på strukturella frågor.

– Samtidigt är Gal/Tan ett väldigt användbart analysverktyg om man ska förstå vad som har hänt i svensk och europeisk politik och hur Sverigedemokraterna, Feministiskt Initiativ och Piratpartiet har växt under det senaste decenniet. Annars framstår mycket som oförståeligt.

Enna Gerin, utredare på fackliga tankesmedjan Katalys, påpekar att Gal/Tan inte är den enda politiska skalan i sitt slag, att det länge har talats om skalor som går mellan frihetliga och auktoritära politiska synsätt. Hon säger att skalan fick genomslag i den allmänna debatten efter att Katalys använt den i en analys av valet 2014.

– Problemet i valet var att de klassiska konflikterna mellan höger och vänster var satta ur spel. Politiken gillar konflikter, så det innebar att andra frågor tog det utrymmet. Då kunde SD komma in i debatten med sina värderingar och Fi med sina. Gal/Tan står för postmateriella värderingar som vänstern har haft svårt att ta sig an.

SD:s agenda dominerar

Enna Gerin tror att lösningen för Socialdemokraterna och den bredare vänstern ligger i att materialisera den typen av frågor som representeras i Gal/Tan-skalan.

– Det räcker inte att tiga ihjäl Gal/Tan genom att bara prata om klass, men det går att diskutera frågorna som höger-vänsterfrågor. Till exempel har man låtit Sverigedemokraternas problemformuleringar dominera migrations- och integrationsfrågor. I år pratade nästan alla partier i Almedalen om svenska värderingar och svensk kultur.

– Istället skulle frågorna kunna handla om materiella värderingar – integration handlar om att uppnå jämlikhet och kan lösas med bättre skolor, arbetsmarknadspolitik och fördelningspolitik, det behöver inte handla om kultur och värderingar.