Inrikes.

2015-04-29 12:03
Ridande polis attackerar motdemonstranter under Svenskarnas partis torgmöte i Malmö i augusti. Nu har tre av demonstranterna som åtalades för våldsamt upplopp friats helt i tingsrätten. Bild: Drago Prvulovic/TT
Ridande polis attackerar motdemonstranter under Svenskarnas partis torgmöte i Malmö i augusti. Nu har tre av demonstranterna som åtalades för våldsamt upplopp friats helt i tingsrätten.

Tingsrätten friar aktivister – inget upplopp i Limhamn

De tre män som åtalats för våldsamt upplopp efter demonstrationen mot Svenskarnas parti friades i dag av Malmö tingsrätt.
   Enligt tingsrätten har inget våldsamt upplopp förekommit över huvud taget.

   – Självklart trodde jag att det skulle bli en fällande dom, säger åklagaren Jörgen Larsson.

Männen, som är 17, 24 och 30 år gamla, är tre av totalt tio personer som är misstänkta för våldsamt upplopp på Limhamns torg den 23 augusti förra året. Då kom nazistiska Svenskarnas parti till Malmö för att hålla torgmöte. Motdemonstranterna och polisen hamnade i konfrontation, vilket ledde till att en demonstrant blev överkörd av en polisbuss och ett flertal blev nedridna av kravallpolisens ryttare.

Den friande domen kom idag – och är dyster läsning för åklagaren Jörgen Larsson. Tingsrätten går helt emot hans bild av att det varit ett våldsamt upplopp på Limhamns torg. Kanske, skriver man, kan våldsutövandet som inträffade när Svenskarnas parti anlände ses som nog för att rubricera det som våldsamt upplopp, men vid den tidpunkten fanns ingen av de åtalade i närheten.

Ingen stenkastning

Mycket av diskussionerna efter demonstrationen har handlat om polisens våldsamma nedridning och det har myndigheten förklarat med att det vid tidpunkten var ett våldsamt upplopp med stenkastning mot hästarna.

Att det kastats sten vid demonstrationen har redan motbevisats och nu slår tingsrätten fast att det inte heller var något våldsamt upplopp i samband med att polisen agerade mot demonstranterna.

”Åklagaren menar att en upploppssituation uppstod redan i samband med att den person som skulle tala på torget under polisskydd anlände (…) fram tills mötet på torget avslutades. Tingsrätten kan inte dela denna bedömning”, skriver man.

Höll tillbaka demonstrant

En kvinnlig polis menade att 17-åringen kastat en sten på henne under demonstrationen, men hon såg honom aldrig kasta något eller kunde säkert säga att det var en sten hon blev träffad av, därför friar tingsrätten honom även för våld mot tjänsteman.

30-åringen, som åklagaren menar har varit en av de mest framträdande i upploppet, frias också helt. Tingsrätten har tagit del av videomaterial som, tvärt emot vad åklagaren hävdar, visar hur han håller tillbaka en person som försöker attackera en polisbil.

24-åringen har erkänt att han kastat en petflaska med vatten mot de ridande poliserna efter att demonstranterna blev nedridna, men eftersom tingsrätten beslutar att inget våldsamt upplopp skedde då frias även han från anklagelserna.

Ytterligare sju personer väntar åtal för våldsamt upplopp efter demonstrationen. 

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter