Inrikes.

2017-03-29 12:30
Johnny Lindqvist & Lars Anders Johansson Bild: Lucas De Vivo/Timbro
Johnny Lindqvist & Lars Anders Johansson

Timbro-tidning pressar myndighet om statsbidrag: ”Utsätts för smutskastning”

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Granskning i fem steg

Smedjans granskning är uppdelad i fem delar: 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Den första tittar närmare på Sveriges förenade muslimer, som fått ekonomiskt stöd till en kampanj mot islamofobi och som anklagas av Smedjan för nära band till hatpredikanter. 

Den andra handlar om Rådet för enade kreoler, tidigare kallat Megafonen, som fått föreningsbidrag trots att de – enligt granskningen – varit tongivande under Husbykravallerna. 

Den tredje behandlar en uppsjö muslimska föreningar som fått bidrag, men som anklagats för att sprida homofobi och misogyni. 

Den fjärde granskar ett flertal organisationer som arbetar mot rasism. De anklagas främst för att vara ineffektiva eller för att ha starka vänsteragendor. Dock stod föreningen Polska kongressen ut, vars underorganisation Semper fidelis pekas ut som grovt rasistisk och för att ha band till nazistiska organisationer. 

Den femte riktar in sin kritik mot att många paraplyorganisationer med otydliga mål och medlemmar får stora summor pengar för sitt arbete av myndigheten. 

Detta har hänt

19 december 2016: Inför årets bidrag fick tre föreningar inte stöd från MUCF: Ung vänster, Sveriges förenade muslimer och Sverigedemokratisk ungdom. De senare två ansågs inte respektera demokratin medan Ung vänster inte ansågs ha tillräckligt god koll på sin ekonomi. 

”Vi gör en striktare bedömning av vad det innebär att respektera demokratins idéer”, kommenterade då Lotta Persson, avdelningschef på MUCF.

15 mars 2017: Timbros nättidning Smedjan släpper ett första reportage där de riktar kraftig kritik mot hur myndigheten jobbar. Flera organisationer som får ekonomiskt bidrag från MUFC utpekas som odemokratiska eller som ineffektiva.

22 mars 2016: Rättviseförmedlingen och Islamiska shiasamfunden i Sverige svarar i två separata uttalanden på kritiken på sina hemsidor.

23 mars 2017: MUFC svarar på kritiken i en debattartikel i Göteborgs-Posten, där man förtydligar att man hade skärpt sina regler redan innan Timbro gjorde sin granskning.