Hoppa till innehållet

Dagens ETC granskar

De utvisas av Säpo: ”Till och med Saddam fick försvara sig”

”Vi vill veta varför vi är ett hot mot Sveriges säkerhet”. Rezgar och Hana är den tredje och fjärde Säpostämplade kurden som nu framträder öppet för att berätta om sin situation.
”Vi vill veta varför vi är ett hot mot Sveriges säkerhet”. Rezgar och Hana är den tredje och fjärde Säpostämplade kurden som nu framträder öppet för att berätta om sin situation. Bild: Bild: Joakim Medin

Dagens ETC.

Säpo har stämplat dussintals kurder med vänsteråsikter som hot mot Sveriges säkerhet, vilket leder till utvisningar och besöksförbud – trots att inga får se den påstådda bevisningen. Dagens ETC kan nu berätta om ännu ett fall. Hana och Rezgar som flytt regimen i Iran hör till de drabbade. Nu framträder de offentligt för att uppmärksamma rättsosäkerheten.

Insikten om att någonting var fel växte sig sakta större i takt med den kompakta tystnaden från Migrationsverket. Det gifta paret Hana och Rezgar kom till Sverige och sökte asyl i december 2015, tillsammans med Hanas mamma. Alla tre är politiskt aktiva kurder från Iran, vars oppositionsarbete mot regimen ledde till att de tvingades fly till Kurdistanregionen i norra Irak. Men där kände de sig inte heller trygga, eftersom Irans tentakler sträcker sig långt över Mellanöstern, varför de flydde vidare till Sverige.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka

Från

Provläs alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Avsluta när du vill.

Betala per månad – halva priset

Från

Du får halva priset första månaden. Avsluta när du vill.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser