Inrikes.

2017-10-30 09:30
 • I mitten: Crispy oumph nuggets. Se recept längre ner i artikeln. Bild: Hilda Arneback
  I mitten: Crispy oumph nuggets. Se recept längre ner i artikeln.
 • Greta
  Greta
 • Oliver
  Oliver
 • Nora
  Nora
 • Romanescosallad. Bild: Petra Cavini
  Romanescosallad.

”Till och med de värsta matvägrarna har blivit omvända”

”Barn gillar inte vegetarisk mat.” Den myten tar matbloggaren och förskolekocken Petra Cavini kål på genom att göra en vegetarisk kokbok där barn får bestämma maträtterna. En gång i veckan låter hon en expertpanel av småbarn sätta sig vid dukat bord för att tycka till.

Dörren öppnas och in springer ett gäng ungar mellan två och sju år. De hoppar upp i den mjuka soffan och sätter sig på rad med förväntansfulla blickar på tallrikarna på bordet. Petra Cavini kommer in efter dem med en citronmoussetårta med röda bär i ena handen och ett sus hörs från soffan.

– Den är helt vegansk och innehåller ingenting från djurriket, hinner hon säga innan barnen hugger in på tårtan.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Oliver Rylow, två år, hoppar ivrigt upp och ner i soffan. Han är yngst i gruppen och slukar entusiastiskt allt nytt som serveras.

Petra Cavini började jobba på Mulledalens förskola i Täby norr om Stockholm i våras efter att de fått nys om henne via hennes blogg – en av Sveriges största bloggar för vegetarisk mat. Ett drygt halvår senare har hon fått förskolan att äta vegetariskt två dagar i veckan.

– Jag ville aldrig hamna på en förskola som var helt vegetarisk. Visst, för min egen skull hade det varit det trevligaste, men samtidigt vet jag att det är inte där engagemanget behövs. Det behövs på förskolorna där man inte har kokosmjölk i kylen, säger Petra Cavini.

”Väcker intresse hos barnen”

Samtidigt har hon gjort barnen betydligt mer delaktiga i matlagningen. De är välkomna in köket för att lukta, känna och smaka på råvarorna.

– Att släppa in barnen och göra dem delaktiga i köket är jätteviktigt. Dels för att det väcker en direkt nyfikenhet och ett intresse hos barnen och dels för att jag märker att de blir mer benägna att testa nya smaker om de själva får vara med i matlagningen.

För att visa att barn visst kan gilla vegetarisk mat gör Petra Cavini, som även provat lyckan i tv-programmet Sveriges mästerkock, nu en vegetarisk kokbok för barn. Till sin hjälp har hon den så kallade ”barnpanelen”, ett urval av barn från förskolan, som hjälper henne att ta fram ingredienser och smakkombinationer de tycker om.

– De rätter som de gillar kommer med i kokboken. Barnen är framtiden. Om vi normaliserar vegetarisk mat redan vid tidig ålder så kommer det bli en investering för livet, säger hon.

Petade i maten

Att barnpanelen idag bjuds på tårta hör till ovanligheterna. Vanligtvis brukar barnen få bekanta sig med råa grönsaker av alla slag – broccoli, aubergine och palsternacka – för att sedan utforska hur de smakar i olika rätter.

Förskolechefen Jenny Tangas var hård när Petra Cavini först presenterade sin idé om en barnpanel. ”Om du ska göra det här då vill jag att du väljer de svåraste barnen – de som inte äter något”, sade hon.

Så blev det också och till en början var det inte lätt. Barnen hade ingen relation till vegetarisk mat utan rynkade bara på ögonbrynen och petade i maten.

Vegetariska varianter

Men genom att bygga upp en nära relation till barnen har detta förändrats bit för bit.

– Mat och kärlek hänger ihop. Det gäller att barnen får lägga upp maten själv, att inte blanda maten åt dem och att inte tvinga barnen att äta. Det är också viktigt att skapa roliga aktiviteter kring maten, säger Petra Cavini.

Hon har tagit barnens favoriträtter och gjort om dem till vegetariska varianter, där köttet bytts ut mot till exempel baljväxter eller soja. Barnen har knappt märkt skillnaden. Petra Cavini har fått arbeta hårt för att skapa en positiv bild av ord som ”linser” och ”spenat”, ord som tidigare hade en negativ klang för barnen.

– Vi har verkligen försökt att ladda ordet lins till något positivt. De har fått prova linschips, vilket de älskar, så nu säger barnen ”Titta, det är linschips i soppan!”

Hon märker att barnen har fått ett större ordförråd för att beskriva maten. I början beskrev de smakerna utifrån färger – ”grönt” betydde för det mesta äckligt – för att nu kunna beskriva maten utifrån grundsmakerna sälta, beska, syra och sötma.

De små har också fått lära sig var maten kommer ifrån och hur den påverkar miljön och klimatet. En bit ifrån förskolans innergård finns en liten odlingslott där sallad och meterhöga tomatplantor växer. Tillsammans med barnen lägger pedagogerna maten som blir över i komposten.

Hur har den vegetariska maten tagits emot av föräldrarna?

– Självklart fanns det en del frågetecken i början, men nu har det vänt och föräldrarna ber istället om att få ha med sina barn i matpanelen till våren!

Läs vidare på nästa sida: Recept: Crispy Oumph Nuggets

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter