Inrikes.

2021-06-09 19:00
Lotta Edholm. Bild: Malin Hoelstad/SvD/TT
Lotta Edholm.
Puffetikett
Dagens ETC

Tidigare skolborgarråd värvas – av börsnoterad skolkoncern

Hon lämnade sin position som skolborgarråd i Stockholm i början av 2020. Nu är Lotta Edholm invald i styrelsen för börsnoterade skolkoncernen Tellusgruppen.

Hon är långt ifrån den första politikern att ta ett sånt här steg.

– Det viktiga är att förstå varför skolkoncernerna gör det här, säger Marcus Larsson från Tankesmedjan Balans.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Att tidigare liberalen och skolborgarrådet i Stockholm Lotta Edholm blivit invald i Tellusgruppens styrelse uppmärksammandes på Twitter av läraren och skribenten för Tankesmedjan Balans, Marcus Larsson. Han publicerade där delar av en rapport från aktiemäklarbolaget Mangold, som är menad att informera aktieköpare om Tellusgruppen. I rapporten presenteras Lotta Edholm som styrelseledamot sedan 2021.

– Det här är fullt logiskt för Tellusgruppen, givet de högt ställda tillväxtmål som företaget har lovat sina aktieägare. Då är det jättebra att ha en person som suttit på den position Lotta Edholm har suttit på. Det är ett klokt beslut av den före detta folkpartisten som äger Tellusgruppen, säger Marcus Larsson till Dagens ETC.

Ur en demokratisk synvinkel är det inte uppmuntrande, menar Marcus Larsson, att någon som Lotta Edholm går från sin tidigare politiska position in i en friskolekoncern. Men även många andra skolkoncerner har kopplingar till före detta politiker.

–  Det viktiga är inte att folk rasar över den här enskilda händelsen. Det viktiga är att förstå varför skolkoncernerna gör det här. De har ett intresse av att växa och etablera sig på skolmarknaden. Hur gör man då för att växa så mycket och så snabbt som möjligt? Man tar in politiker som vet hur man växer och har kontakter till bland annat gamla kollegor som beslutar om skolfrågor, säger han.

“Föräldrar shoppar skolplats” 

När tidigare politiker går från politiska uppdrag till skolkoncerner så påverkar det i slutändan eleverna i den kommunala skolan, menar Linnea Lindquist, skolledare i Göteborg och skoldebattör.

– Det är bedrövligt. Det blir svårare att driva igenom nya reformer när tidigare politiker tar plats i skolkoncernerna. Det säger något om var skolan är på väg, säger hon.

Och problemen med likvärdighet, resultat och segregation inom skolan kommer bara att bli värre i och med den här utvecklingen, tror Linnea Lindqust. Hon menar att skolpengen blivit mer orättvis och att tidigare politiker i skolkoncerner kommer främja den negativa utvecklingen för kommunala skolor.     

– Det som jag tycker är sorgligaste av allt är att skolan i Sverige har blivit en marknadsplats där föräldrar shoppar skolplats för sina barn. Vi tycks ha glömt att fokusera på att kunna ge alla elever en bra utbildning, säger hon.

Skattepengar till rika

Läraren och tidigare utbildningsministern Gustav Fridolin väljer att inte kommentera just Lotta Edholms nya styrelseplats, men skriver i ett sms till Dagens ETC att han inte kan förstå hur någon kan försvara att svenskarnas skattepengar går till de redan rika:

“...när vi som jobbar här ser varje dag vilken skillnad skolan kan göra – och vilken betydelse det skulle kunna få med några lärare till, en starkare elevhälsa eller varför inte en storsatsning på folkbildningen? Men där tycker väl jag och herrarna och damerna i aktiekoncernernas styrelse olika, gissar jag.”, skriver han.

Dagens ETC har sökt Lotta Edholm för en kommentar.