Inrikes.

2017-05-04 07:51
 • Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen demonstrerar i Falun på första maj. Bild: Ulf Palm/TT
  Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen demonstrerar i Falun på första maj.
 • Längst fram till vänster i bild syns Simon Lindberg, ledare för Nordiska motståndsrörelsen. De vitskjortade demonstranterna är aktivister, varav den större delen är dömda för våldsbrott. Bild: Ulf Palm/TT
  Längst fram till vänster i bild syns Simon Lindberg, ledare för Nordiska motståndsrörelsen. De vitskjortade demonstranterna är aktivister, varav den större delen är dömda för våldsbrott.
 • Nuvarande ledaren Simon Lindberg är tidigare dömd för misshandel och hatbrott. Bild: Fritz Schibli/TT
  Nuvarande ledaren Simon Lindberg är tidigare dömd för misshandel och hatbrott.
 • Klas Lund var tidigare ledare för NMR. Han är dömd för bland annat bankrån och dråp. Bild: Press
  Klas Lund var tidigare ledare för NMR. Han är dömd för bland annat bankrån och dråp.
 • I mitten i vit tröja, Svenska motståndsrörelsens nästeschef Emil Hagberg, som var en av de ledande nazister som fälldes för attacken i Kärrtorp. Bild: TT
  I mitten i vit tröja, Svenska motståndsrörelsens nästeschef Emil Hagberg, som var en av de ledande nazister som fälldes för attacken i Kärrtorp.
 • Några av det 40-tal nazister från dåvarande Svenska motståndsrörelsen som anhölls för våldsamt upplopp på Medborgarplatsen i Stockholm i januari förra året. Bild: Jessica Gow/TT
  Några av det 40-tal nazister från dåvarande Svenska motståndsrörelsen som anhölls för våldsamt upplopp på Medborgarplatsen i Stockholm i januari förra året.

Terrorforskare: ”NMR definitivt en terrorgrupp”

Den nazistiska och militanta organisationen Nordiska motståndsrörelsens har flyttat fram sina positioner i det offentliga rummet. Den bedömningen gör flera experter efter deras demonstration på 1 maj och planerade aktivism i Almedalen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Hur farlig och stark är Nordiska motståndsrörelsen? Det är en fråga som på nytt aktualiserades när 600 sympatisörer marscherade genom Falun på 1 maj och organisationen har fått tillstånd att närvara under Almedalsveckan. Enligt terrorforskaren Magnus Ranstorp vid Försvarshögskolan är NMR att betrakta som terrororganisation.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Det är definitivt en terrorgrupp. Dels vad det gäller ideologi, att man vill störta demokratin och införa ett nationalsocialistiskt styre, dels att man har paramilitära aktiviteter och vapengömmor. Tydligast blir det väl efter händelserna i Göteborg där tre individer med kopplingar till NMR skulle spränga flyktingboenden. De uppfyller rekvisiten för en terrorgrupp, säger han.

En politisk diskussion

Efter att det stod klart att NMR kommer ha ett tält i Almedalen gick Feministiskt initiativ ut och krävde att regeringen skulle förbjuda nazistisk organisering. Helene Lööw, expert på nazism och historiker vid Uppsala universitet, tror inte att det skulle fungera.

– Nej, jag tror faktiskt inte det. Det är en väldigt komplicerad fråga, men tittar man på länder där man har partiförbud så har det inte fungerat, säger hon

En annan väg att gå skulle vara att terrorklassa NMR, men inte heller det är helt okomplicerat.

– Vi har ju inga terrorlistor i Sverige eftersom vi har föreningsfrihet, däremot är vi bundna av EU:s och FN:s listor. Mig veterligen finns inga högerextrema grupper där, den är mer inriktad på religiös extremism. Det finns två steg i detta; nummer ett är om man ska ha en lista över huvud taget. Det är en politisk diskussion där man får väga för- och nackdelar. Nummer två är vilka krav som ska ställas. Min personliga åsikt är att om man ska ha en terrorlista så verkar den här gruppen passa in där, säger Magnus Ranstorp.

200 aktivister

När Expo bevakade Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Falun kunde de dra slutsatsen att det verkade som att den inre kärnan hade växt. Drygt 200 personer bar vita skjortor i måndags vilket signalerar att de är medlemmar i aktivistdelen av organisationen. Chefredaktören Daniel Poohl på Expo är dock tveksam till om man trots alla våldsbrott som följer i NMR:s spår kan kalla dem för terrorister.

– Det vete tusan. Det är ju inte en terrororganisation. En övervägande del av det man sysslar med är traditionell opinionsbildning, men i samband med det så begår man brott. Det som händer i den nazistiska rörelsen är att man blir matad med ett våldsbudskap. I nazismen finns våldet och därför finns det också i NMR, säger han.

Helene Lööw delar Expos analys att NMR verkar ha blivit starkare. Framför allt att man har ekonomiska muskler nog att hyra in sig i Almedalen under politikerveckan tyder på det, menar hon.

– Att de kan hyra mark av kommunen tyder på bättre resurser än tidigare, säger Helene Lööw.

Hur har de fått det?

– Ingen aning, de är ju inte så jätteöppna med sina finanser. En del kommer naturligtvis från deras medlemmar eftersom ett medlemskap ställer en del krav på ekonomiska uppoffringar.

Social legitimitet

Helene Lööw ser att NMR har blivit allt aktivare och synligare. Framför allt utanför storstäderna växer de, där man lyckats bygga upp en större social legitimitet.

– Det är mycket lättare att agera utanför storstäderna eftersom man där flyger under medieradarn. Att det blev sådan uppmärksamhet i Falun var ju på grund av att det var 1 maj, säger hon.

Daniel Poohl menar att det redan i dag finns lagrum för att bekämpa nazismen.

– Polisen måste använda sig av de redskap man har för att sätta press på NMR. Rättssamhället måste bestämma sig för att det är en organisation där det begås väldigt mycket brott och där det finns anledning att tro att det finns väldigt mycket svarta pengar och vapen gömda. Sedan måste kommunerna och civilsamhället ta sitt ansvar och visa att man inte accepterar nazism. Där tycker jag att man ser en flathet i vissa delar av landet.

Nordiska motståndsrörelsen

Grundat 1997.

Gick under namnet Svenska motståndsrörelsen fram till juni 2016. Bildades som en fraktion ur organisationen Nationell Ungdom. Aktivister i det nazistiska terrornätverket Vitt ariskt motstånd (VAM) anslöt då även till organisationen. NMR är uttalade nationalsocialister där antisemitism är central. Rörelsen mål är att störta det demokratiska samhället och ersätta det med en nordisk nationalsocialistisk diktatur.

Ur NMR:s partiprogram:

”Upprätta ett statligt institut som kommer arbeta effektivt genom att med moderna genetiska profileringar rasbedöma samtliga människor som fått svenskt medborgarskap efter 1975 och deras efterkommande.”

”Genast påbörja återsändandet av merparten av de rasfrämlingar som befinner sig inom Nordens gränser.”

”Merparten av ’svensk’ massmedia styrs av agendajudar, antingen genom familjeklaner som Bonnier eller via banker från USA.”