Inrikes.

2021-04-08 13:57
Anders Tegnell, statsepidemiolog. Bild: Jonas Ekströmer/TT
Anders Tegnell, statsepidemiolog.
Puffetikett
Dagens ETC

Tegnell: Vi vill inte ha nya smittkedjor nu

FHM, Socialstyrelsen och MSB uppdatarer om coronaläget i Sverige och världen – följ dagens pressträff.

På dagens pressträff medverkar statsepidemiolog Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten, Iréne Nilsson Carlsson, folkhälsoråd, Socialstyrelsen och Svante Werger, särskild rådgivare, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

I Sverige noteras nu sammanlagt 849 629 bekräftade covidfall. Medelvärdet per 100 000 invånare de senaste 14 dagarna är 732.

Statistik som FHM presenterar visar att smittotalen på äldreboenden och bland personer med hemtjänst gått ner kraftigt, något som tas som en positiv effekt av vaccinationerna.

EU:s läkemedelsmyndighet EMA meddelade igår att de ser en koppling till Astra Zenecas vaccin och blodproppar med låg nivå av blodplättar – en allvarlig men mycket ovanlig biverkning, säger Anders Tegnell. EMA slår även fast att nyttan med vaccinet är större än riskerna.

– Vi följer upp rapporten från EMA och bollar med andra länder hur vi kan använda vaccinet på bästa sätt, säger Anders Tegnell.

Sedan tidigare används Astra Zenecas vaccin enbart för personer över 65 år – i de ålderskategorierna finns inga rapporter om den här typen av biverkningar.

Tegnell uppmanar allmänheten att fortsatt hålla avstånd till andra människor, i ett läge där man exempelvis ser fler gå tillbaka till sina arbetsplatser.

– Vi vill inte ha några nya smittkedjor nu.

Över 2 000 personer får nu sjukhusvård, berättar Socialstyrelsens Iréne Nilsson Carlsson. 

– Det är en tuff situation nu för sjukhusen att ta hand om patienterna med covid-19 och de andra patienterna som behöver sjukvårdsinsatser, säger hon.

De nu gällande restriktionerna som stoppar alkoholservering på krogar och restaurangerb efter 20.00 förlängs också, till 2 maj. Även begränsningen för sällskap (max 1 person) på serveringar i köpcentrum och gallerior förlängs.