Inrikes.

2021-09-29 09:25
 • 6 juni i år demonstrerade den så kallade Frihetsrörelsen i centrala Stockholm. Bland demonstranterna, som protesterade mot coronarestriktioner, fanns både vaccinmotståndare och högerextrema. Bild: Christine Olsson/TT
  6 juni i år demonstrerade den så kallade Frihetsrörelsen i centrala Stockholm. Bland demonstranterna, som protesterade mot coronarestriktioner, fanns både vaccinmotståndare och högerextrema. 
 • Andreas Sidkvist ligger bakom kampanjen Kavla ner. Genom bilder och inlägg på sociala medier mobiliserar han mot vaccinet. Bild: Skärmdump kavla ner
  Andreas Sidkvist ligger bakom kampanjen Kavla ner. Genom bilder och inlägg på sociala medier mobiliserar han mot vaccinet.
 • ”Vi är många som är skeptiska mot det nya vaccinet. Vi delar inte allt, men vi delar kritiken och är väl på det sättet allierade”, säger Andreas Sidkvist.  Bild: Stina Stjernkvist/TT
  ”Vi är många som är skeptiska mot det nya vaccinet. Vi delar inte allt, men vi delar kritiken och är väl på det sättet allierade”, säger Andreas Sidkvist.
Puffetikett
Dagens ETC

Täta band mellan vaccinmotståndare och högerextremister

I spåren av pandemin har konspirationsteoretiker, högerextrema och vaccinmotståndare enats – i en gemensam kamp mot vaccin.

– Vi går ihop mot en gemensam fiende, som under andra världskriget. Vi befinner oss i ett krig som jag ser det, säger Andreas Sidkvist bakom antivaccinkampanjen Kavla ner.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast söndag 24 okt så får du en hel månad för bara 39 kr.

Betala per år

Från

1500 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per år. Avsluta när du vill.

Andreas Sidkvist är initiativ­tagare till kampanjen Kavla ner. Genom bilder och inlägg på sociala medier mobiliserar han mot vaccinet.

– Jag umgås inte med högerextrema eller i sådana kretsar, läser inte deras tidningar, säger han till Dagens ETC, men lägger till:

– Om det är fler som är höger och till och med extrema som är kritiska till det som sker nu så är det snarare ett tecken på att vänstern är vilse än att jag och mina meningsfränder som står upp för mänskliga rättigheter är det.

På Kavla ners hemsida kan en läsa: ”Vi värnar våra mänskliga rättigheter att själva avgöra vilka medicinska experiment vi ska delta i.” Kavla ner bildades som en motreaktion på den uppmärksammade kampanjen Kavla upp där kända svenska profiler ställde upp i syfte att uppmuntra befolkningen att vaccinera sig. På Facebook och Instagram har Kavla ner tusentals gillamarkeringar och har på 14 veckor nått över en kvarts miljon.

”Hade ingen aning”

Nyligen kritiserades Andreas Sidkvist på sociala medier efter sin medverkan i Cui Bonos podcast. Personen som är drivande bakom föreningen och podcasten är aktiv i den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen. Jag frågar Andreas Sidkvist om det.

– Jag hade ingen aning om det. De frågade mig om jag kunde vara med, även om jag var skeptisk gällande deras innehåll visste jag ingenting om kopplingar till högerextremism. Jag har själv demonstrerat mot rasism och högerextremism.

Men du sa ju i podden att du lyssnat på flera av deras avsnitt?

– I de 1,5 program jag lyssnade på uttrycktes inte högerextrema åsikter, jag kände som sagt inte till kopplingarna till högerextremism.

Andreas Sidkvist anser att ­medier har en onyanserad nyhetsrapportering.

– För mig handlar det om mänskliga rättigheter och demokrati. Under Syrien­kriget var jag en av dem som ­protesterade mot invasionen, just på grund av att det fanns de som ville avsätta en president med  förevändningen att man ska ha demokrati. Flera miljoner tvingades fly. Medierna var då ­onyanserade.

Onyanserade hur då?

– Enda journalisten i svensk media som rapporterade sakligt var Patrik Paulov från Proletären. Propagandan var fundamental för regimens krigsföring och svenska journalister bidrog till den.

Andreas Sidkvist är övertygad om att Världshälsoorganisationen (WHO) är korrupt och ansvarig för att hetsa människor till att ta vaccin. Hans argument:

– I början sa de (WHO) att munskydd inte är att rekommendera, sedan ändrade de sig. Dessutom har flera visselblåsare berättat om hur den organisationen är toppstyrd och korrupt. WHO ägs inte direkt men finansieras till stor del av lobbyorganisationen Gavi. Även om WHO inte direkt ägs av läkemedelsföretagen styrs även WHO och vilka som sitter i dess kommitté av läkemedelsbolagen och deras intressen.

När och varför började du intressera dig för vaccinfrågan?

– När det gäller covidpandemin var jag till en början kritisk mot att man inte gör mer. Om det är så dödligt som man säger att det är – varför stoppar man inte flygen till Alperna? Jag insåg tidigt att dödligheten inte är så hög som andra säger. Exempelvis fanns det redan från början fler smittade än vad som rapporterats, hävdar Andreas Sidkvist och fortsätter:

– Jag läste på och insåg att det inte finns någon vetenskaplig evidens som stödjer en lockdown. Jag började redan då känna att det är något skumt.

Men Sverige har ju inte haft en total lockdown?

– Nej, men den svenska strategin har nästan gjort det. Martin Kulldorff, biomedicinsk analytiker och epidemiolog, är en av dem som menar på att den enda, rimliga insatsen mot covid vore riktade insatser där riskgrupperna lever enligt rekommendationer men andra lever normalt.

Finns det inte risker med att enbart tänka på sig själv mitt under en pandemi?

–  Det mest solidariska är enligt immunologen Ann-­Cathrin Engwall att få naturlig immunitet då det ger livslångt skydd enligt all tidigare erfarenhet. Siffrorna om att vaccinet vore ett bättre skydd än inget alls är vilseledande. Vaccinet hjälper på marginalen och nu vet vi att covid inte är farligare än en säsongsinfluensa, säger Andreas Sidkvist, en beskrivning av både vaccin och sjukdom som ligger långt ifrån den som kommer från vården, drabbade och forskare.

Och alla de människor som är i riskgrupp?

– Alla som inte är riskgrupp ska tillåtas leva som vanligt enligt Martin Kulldorff och tiotusentals av hans kollegor vilket är en strategi jag tror mer på än vaccinlobbyisterna som får uttala sig i media. Snittåldern på dem som dött av covid i Sverige är 83 år, de flesta har varit multi­sjuka och 70 procent har varit inneliggande på äldreboenden. Risken att drabbas av död eller allvarlig sjukdom på grund av covid-19 är minimal.

Men ska man inte ­lämna ­frågor om vaccin och ­virus ­till vetenskap och inte ­tyckonomer?

– Man har frångått det normala och infört extrema lockdowns. Man har dessutom tystat ner folk som varit kritiska, det pågår en censur. Det finns personer som Robert Malone som är provaccin, men varnat för konsekvenserna av att vaccinera alla. Han togs bort från Linkedin. Eller, han fick ju tillbaka den sedan, säger Andreas Sidkvist och fortsätter:

– Vetenskapliga debatter tillåts inte i de offentliga utrymmena. Media rapporterar inte utifrån dessa synvinklar. Etablerade medier ser till så att dessa åsikter inte tas på allvar, till och med hånas.

”Gemensam fiende”

Sedan början av pandemin har högerextrema grupperingar och vaccinskeptiker allierat sig. I Sverige och Europa samlas grupperna i gemensamma demonstrationer, nätverks­träffar och på sociala medier. På högerextrema forum och sajter sprids med jämna mellanrum desinformation med syftet att få färre personer att vaccinera sig. Jag frågar Andreas Sidkvist om vad han själv tycker om högerextremism.

– Jag vill inte fördöma alla, men jag anser att högerextrema förenklar problem. Vi är överens om den globala makteliten, något som vänstern och högern är överens om, jag brukar inte röra mig i högerextrema kretsar. Men jag kan fortfarande anse att vissa tidningar är bättre på att beskriva vad som sker.

Vilka tidningar då?

– Exempelvis läste jag idag Fria tider, även om jag vanligtvis inte brukar läsa dem. De beskrev en demonstration i Holland där uppemot 100 000 personer ­demonstrerade mot covid­passen. Den rapporteringen har jag inte sett någon annanstans, bara på högerextrema sajter. Det vore bättre om den systemkritiska vänstern också kunde rapportera om detta.

– Vi är många som är skeptiska mot det nya vaccinet. Vi delar inte allt, men vi delar kritiken och är väl på det sättet allierade. Vi går ihop mot en gemensam fiende, som under andra världskriget. Vi befinner oss i ett krig som jag ser det. 

Hur ser du på att det finns människor som är högerextrema och engagerar sig i Kavla ner?

– Jag har inte vetat om det, vi kollar inte på vad folk röstar på – eller kan se hur folk som skickar bilder röstar. Alla ska ha rätt oavsett var de står politiskt att skriva till oss. För mig handlar det om mänskliga rättigheter.

– Det anmärkningvärda som jag ser det är att etablerad media väljer att fokusera på eventuell koppling till högerextremism istället för de extremt viktiga sakfrågorna.