Inrikes.

2014-06-10 07:02
Bara ett fåtal deltagarna i Fas 3 hjälps till riktiga anställningar. Men Jobbfabrikens vd Ivan Daza har tjänat stora pengar på långtidsarbetslösa. Sedan 2009 har han dragit in närmare 15 miljoner kronor i sin privata plånbok.  Bild: Leif R Jansson/TT
Bara ett fåtal deltagarna i Fas 3 hjälps till riktiga anställningar. Men Jobbfabrikens vd Ivan Daza har tjänat stora pengar på långtidsarbetslösa. Sedan 2009 har han dragit in närmare 15 miljoner kronor i sin privata plånbok.

Sveriges bidragskung har blivit miljonär på Fas 3

Fas 3 har vuxit till en miljardindustri. Och den största bidragstagaren av alla heter Ivan Daza. Han driver Jobbfabriken, som tjänar pengar på arbetslösa. Sedan starten har han personligen tjänat över 14,7 miljoner kronor på Fas 3.
   – Helt skrupellöst, säger Adrian Engström på organisationen Salo.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast söndag 24 okt så får du en hel månad för bara 39 kr.

Betala per år

Från

1500 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per år. Avsluta när du vill.

Omkring 5,5 miljarder kronor har betalts ut till företag och organisationer runt om i landet. Det visar en granskning som SVT har gjort av Fas 3. Och över hundra miljoner av dem har gått till Jobbfabriken, den anordnare som med sina över 600 deltagare troligen är störst i landet på Fas 3. Det visar en genomgång av bolagets årsredovisningar.

Jobbfabriken startade 2009 och deltagarna ägnar sig åt olika projekt. Ett vanligt är att skriva en ”livsbok”, där äldre människor intervjuas om sitt liv. Företaget har blivit mer och mer lönsamt för varje år. En stor del av bolagets förtjänst har också gått direkt till vd:n och ägaren Ivan Daza.

20 miljoner i vinst

Bolaget Blatteförmedlingen är i toppen av Ivan Dazas koncern. Jobbfabriken är ett dotterbolag och har sedan 2009 gjort en sammanlagd vinst på drygt 20 miljoner kronor. Drygt hälften, 11,3 miljoner, har Ivan Daza stoppat i egen ficka i form av lön och aktieutdelning. 2011 gjordes dessutom en pensionsavsättning till honom på 3,4 miljoner kronor. Eftersom företagets enda affärsidé är att tjäna pengar på Fas 3 kommer nästan hela omsättningen från ersättning för att ta emot arbetslösa. Sedan starten har bolaget haft en sammanlagd omsättning på 107,5 miljoner kronor. Det betyder att drygt var sjunde skattekrona som Jobbfabriken dragit in landat som vinst i Ivan Dazas privata fickor.

– Det är helt skrupellöst. Men det är fler som har ansvarsbördan för att det är möjligt. De som är ute efter att tjäna pengar gör vad de kan och rör sig faktiskt inom lagens ramar. Regeringen och Arbetsförmedlingen har också ett stort ansvar som låter det här fortgå, säger Adrian Engström, aktiv i Salo, Sveriges anställningslösas landsorganisation, som arbetar för människor som står utanför arbetsmarknaden.

Daza vägrar intervju

Dagens ETC har varit i kontakt med Ivan Daza men han vägrar ställa upp på en intervju. När debatten om vinster i vårdföretag rasat den senaste tiden har det varit tyst om vinsterna som plockas ut i Fas 3. Adrian Engström tycker att det är viktigt att komma ihåg att vinsterna inom Fas 3 också är välfärdsvinster.

– Det är dyrt med arbetslösa, men väldigt lite av pengarna går till den enskilde. Det är väldigt många som ska näras på vägen, tydligen. Fas 3 skapar ju jobb och en gigantisk kontroll. Men det handlar om vinster i välfärden, som vi ser det. Man prissätter en arbetslös med 5 000 kronor i månaden, säger han.

Jobbfabriken är inte det enda företag som har som affärsidé att tjäna pengar på arbetslösa. Mediacopy i Fjällbacka, där deltagarna ägnar sig åt att digitalisera historiskt material, har enligt sin senaste årsredovisning en omsättning på 13 miljoner kronor och en vinst på mer än 700 000 kronor. Arbetskraft Syd i Hässleholm omsatte 11 miljoner och gjorde en vinst på nästan en miljon kronor.

Fas 3 fortsätter

Men regeringen har inga planer på att stoppa miljonrullningen till Fas 3-direktörernas privata konton. Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M) säger att det behövs olika typer av stöd för människor som står långt ifrån arbetsmarknaden, och att privata företag står för en viktig del.

– Anordnarbidraget ska ge stöd för handledning, arbetsutrustning, skyddskläder och utbildning till arbetsgivare och andra organisationer som öppnar dörren även för dem som varit borta från arbetsmarknaden under lång tid. Det är alltså ett stöd. Jag följer noga utvecklingen på arbetsmarknaden och de stöd som finns, och vi ska fortsätta att vässa insatserna och se till att verktygslådan används på bästa sätt. Mitt mål är alltid att fler människor ska få jobb, säger hon.

 

Så mycket har han tjänat på Fas 3:

2009

Omsättning: 6 milj
Vinst*: 557 000
Lön, Ivan Daza:  531 000
Aktieutdelning, Ivan Daza: 421 000

2010

Omsättning: 32,5 miljoner
Vinst*: 3,9 miljoner
Lön, Ivan Daza:  2,5 miljoner
Aktieutdelning, Ivan Daza: 225 000
kronor

2011

Omsättning: 38 miljoner
Vinst*: 6 miljoner
Lön, Ivan Daza:  **
Aktieutdelning, Ivan Daza: 3 miljoner

2012

Omsättning: 31 miljoner
Vinst*: 8,8 miljoner
Lön, Ivan Daza:  2,4 miljoner
Aktieutdelning, Ivan Daza: 2,25 miljoner

Totalt

Omsättning: 107,5 miljoner
Vinst*: 19,2 miljoner
Lön, Ivan Daza: 5,4 miljoner
Aktieutdelning, Ivan Daza: 5,9 miljoner

* Avser resultat efter finansnetto. ** 2011 togs inte vd:ns och styrelsens lön upp i årsredovisningen

 

Fri journalistik är inte gratis – bli prenumerant!

Den här artikeln är finansierad av Dagens ETCs prenumeranter. Utan betalande läsare blir ingen journalistik fri. Prenumerera du också. Du kan få tidningen både digitalt och som morgontidning på papper.

Fas 3

• Fas 3 infördes i juli 2007 och infaller för dem som än är arbetslösa efter 450 dagar i jobb- och utvecklingsgarantin.

• Efter hård kritik beslutade riksdagen våren 2011, genom ett utskottsdirektiv, att inga fler skulle placeras i Fas 3. Regeringen svarade med att ändra reglerna så att långtidsarbetslösa även fick tillgång till andra åtgärder. Fas 3 döptes också om till Sysselsättningsfasen.

• Eftersom Arbetsförmedlingen hemlighåller listorna över Fas 3-anmordnare är det svårt att ta reda på vilka anordnare som tar emot deltagare i Fas 3. Men Jobbfabriken är troligen absolut störst, med omkring 600 deltagare på fem orter runt om i landet.