Inrikes.

2019-10-30 15:24
Bild: Täby kommun
Puffetikett
Dagens ETC

Sverigedemokraterna ville stoppa ”normkritiskt” författarbesök

Sverigedemokraterna i Täby försökte stoppa ett författarsamtal på kommunens bibliotek. I ett brev framför en SD-kommunpolitiker kritik mot att skattepengar går till normkritik.

– Det är allvarligt. Det är en inskränkning i bibliotekets uppdrag att jobba med fri åsiktsbildning, säger bibliotekschefen Malin Törnquist.

I måndags höll författaren Moa-Lina Croall ett författarsamtal på huvudbiblioteket i Täby, norr om Stockholm. Den Augustpriset-belönade författaren pratade med utgångspunkt i boken ”I mitt namn”, en ungdomsbok byggd på intervjuer med transpersoner.

Runt 25 personer satt i publiken under författarsamtalet, som genomfördes helt enligt planerna.

Men om Sverigedemokraterna i Täby hade fått som de ville hade författarbesöket aldrig ägt rum.

”Politiskt begrepp”

I ett brev från Steven Jörsäter, ledamot för SD i Täby kommunfullmäktige, ifrågasätts om det är väl använda skattepengar.

”Vi uppfattar normkritik som ett politiskt begrepp som vi reagerar mot”, skriver Steven Jörsäter.

Brevet gick ut till bland andra kommunstyrelsens ordförande Erik Andersson (M), verksamhetschefen för kultur- och fritidsförvaltningen samt bibliotekschefen Malin Törnquist.

Skrivelsen fortsätter: ”Vi undrar, Erik och Tobias, tycker ni att en sådan här programpunkt är en god användning av Täbys skattebetalares pengar? Vi har en konservativ majoritet i vår kommun och vi kan säga nej till sådana här uppträdanden.”

Jörsäter avslutar brevet med en uppmaning till kommunledningen:

”Vi vill att programpunkten på måndag …. ställs in! Och att punkter som biblioteksledningen tror kan uppfattas som kontroversiella hädanefter flaggas i god tid.”

”Det är allvarligt”

Bibliotekschefen Malin Törnquist om skrivelsen från SD-politikern:

– Jag tycker att det är allvarligt. Det är en inskränkning i bibliotekets uppdrag att jobba med fri åsiktsbildning, säger hon. Politiken ska inte vara med i den diskussionen, utan det ska vara upp till tjänstemännen att avgöra, så länge det inte strider mot svensk lag.

Enligt bibliotekschefen fanns det aldrig några tankar om att ställa in författarbesöket.

– Det fanns ingen tvekan om att genomföra det som planerat, varken från min sida eller från kultur- och fritidsnämnden med Birgitta Kaasik (M). Alla var helt överens om det, säger Malin Törnquist.

Bibliotekets uppdrag är att erbjuda ett brett program och hbtq-frågorna är viktiga att lyfta, menar Malin Törnquist.

– Vi tycker att hbtq-frågorna är viktiga när man jobbar med unga personer. Vi har en arbetsgrupp som jobbar med hbtq-frågor, och hur vi kan synliggöra medier som jobbar med de frågorna bättre. Boken ”I mitt namn” handlar ju om att vara transperson idag. Det är ett relevant ämne.

SD vägrar kommentera

Steven Jörsäter själv vill inte kommentera sitt brev alls.

– Det är ingen offentlig skrivelse än så länge, så det här är ingenting jag kommer att kommentera. Då vet du, säger Steven Jörsäter och avslutar samtalet.

Bibliotekschef Malin Törnquist meddelar att skrivelsen ska bli en offentlig handling inom kort.

Vem är Mona-Lina Croall?

Moa-Lina Croall nominerades till Lilla Augustpriset 2000 och 2001 och vann det 2002.

2012 nominerades hen till ”stora” Augustpriset för boken ”Jag blundar och önskar mig något”, utgiven på Alfabeta förlag.

Boken ”I mitt namn - en bok om trans” utkom 2016 på Natur & kultur.