Inrikes.

2018-03-01 11:05
Anders Fröberg menar att importen av skiffergas behövs om Borealis ska kunna konkurrera med andra petrokemiföretag.  Bild: Karin Annebäck
Anders Fröberg menar att importen av skiffergas behövs om Borealis ska kunna konkurrera med andra petrokemiföretag. 

Sverige-vd försvarar importen av skiffergas

I december avslöjade Dagens ETC att Borealis i Stenungsund importerar skiffergas från den kontroversiella frackingindustrin i USA. Nu svarar företagets Sverigechef Anders Fröberg på kritiken som följt – och hänvisar till konkurrenskraft.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I USA har utvinning av olja och fossilgas genom fracking skapat stor debatt, mycket på grund av de lokala miljöproblem tekniken medför. Men trots det har petrokemiföretaget Borealis tecknat ett tioårigt avtal med det amerikanska företaget Antero Resources om att de ska leverera 240 000 ton etan per år till Stenungsund.

Etanet kommer från skiffergas, utvunnet genom fracking. Anders Fröberg, vd för Borealis i Sverige, har tidigare inte velat svara på frågor om beslutet att importera skiffergas från USA, utan hänvisat till koncernens kommunikationschef i Österrike.

I måndags höll dock IF Metall-klubben på Borealis i en temadag om plastindustrins framtid där Anders Fröberg bland annat fick svara på frågor om skiffergasimporten. Han säger att den behövs om Borealis ska kunna konkurrera med andra petrokemiföretag i Europa.

– En av våra konkurrensfördelar de senaste 30 åren har varit råvaruflexibilitet. Vi har köpt etan från Norge i 20 år, och nu har vi lagt till en del där vi kan få etan från USA. Tack vare det kan vi fortsätta vara konkurrenskraftiga, samtidigt som vi jobbar med att bygga en hållbar vision och hitta vägar framåt.

Går inte ihop

Frode Pleym, chef för Greenpeace Sverige, tycker dock att det inte går att vara ett hållbart företag och samtidigt bidra till frackingindustrin.

– Det går inte ihop. Borealis kan aldrig bli ett miljöföretag om det samtidigt sker en import av den smutsigaste gasen som finns.

Även Thomas Hjertberg, professor i polymerteknologi på Borealis, är skeptisk till fracking.

– Skiffergasen är dels en fossil råvara i sig, och dels kan utvinningen i USA ifrågasättas på grund av själva tekniken, frackingen. Lokalt kan det innebära stora miljöproblem. Det är en personlig åsikt, men jag skulle helst se att fracking inte förekom alls, säger han.

Vittnar om miljöproblem

Dagens ETC har varit på plats i USA och pratat med dem som bor i området där skiffergasen utvinns. De vittnar om stora miljöproblem: vatten som inte längre går att dricka, som till och med går att tända eld på, om föroreningar och rädsla för explosioner. I januari drogs dessutom tillståndet in för den gasledning som ska byggas för att säkra leveransen till Borealis. Delstatens miljödepartement krävde att företaget Sunoco först måste rätta till alla ”oerhört allvarligt och avsiktliga överträdelser”. Nu har bygget dock återupptagits.

Anders Fröberg har varit i USA och träffat olika branschorganisationer och myndigheter, men han har inte träffat de människor som drabbas av frackingen.

– Nej, det har jag inte. Men jag förutsätter att USA har en lagstiftning och att de företag som finns där följer den lagstiftningen och de regelverk som finns.

Men du känner till debatten om fracking i USA?

– Jo, ett tag hörde man väldigt mycket, men sedan verkar det ha lagt sig. Det var intressant att de myndigheter och organisationer jag träffade när jag var i USA inte lyfte det här som en stor fråga.

Hur ser du på ert etiska ansvar?

– Jag tycker att vi har ett etiskt ansvar i hur och med vilka vi gör affärer.

Men det hindrar er inte från att göra affärer med fracking-industrin?

– Nej jag tycker inte det. Jag får hänvisa till vår kommunikationsavdelning i Wien som har mer detaljkunskap kring val av leverantör och hur vi arbetar med olika råvaruinköp.

Borealis har också nyligen uppmärksammats på grund av plastutsläpp. Forskare från Göteborgs universitet visar i en rapport att miljontals plastpellets läckt ut från plastindustrierna i Stenungsund varje år. Anders Fröberg menar dock att det handlar om en mycket liten andel av alla pellets som tillverkas – men att målet är att inga pellets alls ska läcka ut.

Borealis

Borealis importerar etan som sedan används vid plastfram-ställning.

Till hamnen i Stenungsund levereras förutom etan också nafta, propan och butan, som sedan används i Borealis krackeranläggning.

I krackeranläggningen produceras eten och propen som används i framställningen av polyeten- och polypropen-produkter, som säljs vidare till företag som producerar exempelvis förpackningar, fordonsdetaljer, rör och kablar.

Borealis huvudkontor ligger i Wien.

Fracking

Fracking innebär att ett djupt hål borras i marken där olja eller fossilgas finns. Hålet borras till djupa berggrunder, betydligt djupare än vid konventionell gasutvinning.

Hålet packas i cement för att gasen inte ska läcka ut, och sedan görs ytterligare ett hål i marken. Vatten blandat med kemikalier sprutas ned i hålet under hårt tryck, så att det skapas sprickor i berggrunden. Gasen och oljan frigörs därmed.

Efter ungefär två år har produktionen minskat med mer än 80 procent, och därför måste hela tiden nya brunnar borras.