Inrikes.

2021-03-17 09:15
  • Digitaliseringminister Anders Ygeman (S) ser inte vaccinationsintyg  som diskriminerande. ”Vi haft den typen av restriktioner sedan 60-talet  i olika länder i världen, det kan vara gula febern och andra sådana sjukdomar.” Bild: Janerik Henriksson/TT
    Digitaliseringminister Anders Ygeman (S) ser inte vaccinationsintyg som diskriminerande. ”Vi haft den typen av restriktioner sedan 60-talet i olika länder i världen, det kan vara gula febern och andra sådana sjukdomar.”
  • Ett flertal sydeuropeiska länder har gått i bräschen för att låta turister med vaccinationsintyg komma in i landet. Bild: Johan Nilsson/TT
    Ett flertal sydeuropeiska länder har gått i bräschen för att låta turister med vaccinationsintyg komma in i landet.
  • Bild: Stina Stjernkvist/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Sverige positiva till vaccinpass

Ett pass som tillåter dig att resa om du är vaccinerad mot covid-19. Det vill flera EU-länder införa. Kritiker säger att det kan bli diskriminerande och hota den personliga integriteten. Men Sveriges digitaliseringminister Anders Ygeman (S) är positiv.

”Om du väljer att inte vaccinera dig riskerar du att sprida sjukdomen vidare”, säger han.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

EU-kommissionen ska under dagen, 17 mars, lägga fram förslag på hur ett gemensamt vaccinationspass för covid-19 ska fungera inom EU. Ett flertal sydeuropeiska länder har gått i bräschen för att låta turister med vaccinationsintyg komma in i landet. I Grekland har man till exempel redan börjat välkomna turister från Israel, som ligger långt fram i vaccinationsprocessen.

Men alla EU-länder är inte överens om att vaccinationsintygen bör fungera som ett pass. I nuläget vet man inte om vaccinerade personer fortfarande kan sprida smitta och i Tyskland och Frankrike har man även uttalat sig om att ett vaccinationsintyg kan ses som ett hot mot integriteten.

– Vi är mer positiva till vaccinationsbevis än Frankrike och Tyskland. I de länderna har det medicinska etiska rådet sagt nej, men motsvarande i Sverige säger ja till vaccinationsbevis även om det ska kombineras med praktiska etiska riktlinjer, säger digitaliseringsminister Anders Ygeman (S).

”Inte diskriminerande”

Kritiska röster menar att vaccinationspassen kan strida mot EU-rätten om diskriminering, det vill säga om ett land ligger före ett annat EU-land i vaccineringen kan det få fördelar. Men Anders Ygeman tycker inte vaccinationsintyg kan ses som diskriminerande.

– Vi haft den typen av restriktioner sedan 60-talet i olika länder i världen, det kan vara gula febern och andra sådana sjukdomar, det är väldigt få i debatten som tycker att vaccination och intyg mot gula febern skulle vara diskriminerande.

Men till gula febern finns inget underskott av vaccin. Gör inte det skillnad?

– Än så länge är tidsplanen för vaccinationsbevisen densamma som för att alla vuxna ska erbjudas vaccin för covid-19,  i huvudsak ska de gå hand i hand.

Samtidigt finns det en del utmaningar för att kunna införa digitala vaccinationsintyg. EU-kommissionens ordförande Ursula von Der Leyen meddelade förra veckan att intygen också bör inkludera testresultat för covid-19 och antikroppar.

– Där är jag mer skeptisk, om man tycker att det finns integritetsproblem med vaccinationsbeviset är det inget mot att kräva att se att man har eller har haft en visst sjukdom, så vi har dels några etiska invändningar och några praktiska invändningar. Det skulle kräva ett mer komplicerat system. Vi får helt enkelt se vilka krav EU kommer ställa och om det är lagbindade för Sverige.

Öppna snabbare

Svenska digitala vaccinationsintyg ska vara på plats redan första juni enligt regeringen. Anders Ygeman menar att intyget delvis ska möjliggöra turism men att de även ska kunna öppna upp samhället inom landet.

– I grunden är smittspridningen det enskilt viktigaste för när vi kan öppna upp men när det ser bättre ut kan vi snabba på genom vaccinationsbevis, säger Anders Ygeman.

Att behöva visa bevis på att man är vaccinerad på restauranger, på gym eller vid konserter väcker oro för en del som inte vill ge företag tillgång till deras personuppgifter.

– Men det sker bara om du väljer att dela med dig. Sedan är det inte vaccinationsintygen som ställer kraven, det är sjukdomen.13 000 svenskar och miljoner i världen har avlidit. Om du väljer att inte vaccinera dig riskerar du att sprida sjukdomen vidare, säger Anders Ygeman.

Men kan du förstå människors oro för att personuppgifter hamnar fel?

– Ja, det är därför viktigt att vi har bra riktlinjer av användningen av vaccinationsbeviset.

Att äldre skulle begränsas av de digitala vaccinintygen stämmer inte, menar Anders Ygeman.

– Användarna för elektronisk identifikation går högt upp i åldrarna men det går också att skriva ut intyg på papper.

Han tror inte heller att människor kommer att diskrimineras för att de av olika anledningar inte får ta vaccinet.

– Det är samma problem som finns vid övriga vaccinsbestämmelser när man reser. Är man medicinskt överkänslig eller gravid så kan man få utfärda läkarintyg på det. En annan väg runt för verksamheter kan också vara att ställa krav på negativa covidtest eller antikroppstest.