Intervju.

2015-12-16 19:00
Kajsa Ekis Ekman.
Kajsa Ekis Ekman.

”Sverige och Grekland har mycket gemensamt”

Författaren, debattören och mångårige ETC-skribenten Kajsa Ekis Ekman har utsetts till årets svensk-grek 2015 av Nämnden för kulturellt utbyte mellan Sverige och Grekland.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Vad betyder det för dig att bli utnämnd till årets svensk-grek?

– Jag är mycket tacksam såklart! Och glad att nämnden inser att det kulturella utbytet också innebär solidaritet, och inte bara att man visar varandras tavlor.

Hur viktigt är det att upprätthålla de kulturella kopplingarna som finns mellan Sverige och Grekland?

– Sverige och Grekland har mycket gemensamt. Inte bara för att det är små länder som är fixerade vid vad omvärlden tycker om dem, utan också för den gemensamma historien: arbetskraftsinvandringen, turismen, många svenskar hyser en djup kärlek till landet har jag märkt då jag varit ute och pratat. Det gäller att inte överge solidariteten i det här läget, att visa vad vänskap betyder, inte bara att man äter varandras mat utan att man säger ifrån när den andra blir rånad.

Hur ser du på det politiska läget i Grekland just nu? Vad är viktigt att hålla koll på?

– Glöm inte att den politik som förs nu, med fortsatta utförsäljningar och konfiskeringar av offentlig egendom, inte har något demokratiskt mandat. Folk har röstat nej till detta i val. Vad som händer inom Syriza nu kommer att bli avgörande, både inom utbrytarna och den parlamentariska gruppen.