Intervju.

2015-12-16 19:00
Kajsa Ekis Ekman.
Kajsa Ekis Ekman.

”Sverige och Grekland har mycket gemensamt”

Författaren, debattören och mångårige ETC-skribenten Kajsa Ekis Ekman har utsetts till årets svensk-grek 2015 av Nämnden för kulturellt utbyte mellan Sverige och Grekland.

Vad betyder det för dig att bli utnämnd till årets svensk-grek?

– Jag är mycket tacksam såklart! Och glad att nämnden inser att det kulturella utbytet också innebär solidaritet, och inte bara att man visar varandras tavlor.

Hur viktigt är det att upprätthålla de kulturella kopplingarna som finns mellan Sverige och Grekland?

– Sverige och Grekland har mycket gemensamt. Inte bara för att det är små länder som är fixerade vid vad omvärlden tycker om dem, utan också för den gemensamma historien: arbetskraftsinvandringen, turismen, många svenskar hyser en djup kärlek till landet har jag märkt då jag varit ute och pratat. Det gäller att inte överge solidariteten i det här läget, att visa vad vänskap betyder, inte bara att man äter varandras mat utan att man säger ifrån när den andra blir rånad.

Hur ser du på det politiska läget i Grekland just nu? Vad är viktigt att hålla koll på?

– Glöm inte att den politik som förs nu, med fortsatta utförsäljningar och konfiskeringar av offentlig egendom, inte har något demokratiskt mandat. Folk har röstat nej till detta i val. Vad som händer inom Syriza nu kommer att bli avgörande, både inom utbrytarna och den parlamentariska gruppen.

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första månaden. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter