Inrikes.

2021-02-04 08:10
Bild: Jessica Gow/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Sverige inför digitalt vaccinationsintyg

Digitala vaccinationsintyg ska finnas på plats i sommar: ”Kan vara avgörande om man vill resa.”


Här kan du se pressträffen


Sverige kommer att arbeta för att införa ett digitalt vaccinationsintyg. Det meddelar socialminister Lena Hallengren vid en pressträff på torsdagen, tillsammans med bland andra digitaliseringsminister Anders Ygeman.

– Ett intyg är nästan lika efterlängtat som själva vaccinationen. Det kan i framtiden vara avgörande för att man exempelvis ska få resa utomlands, säger Lena Hallengren.

Hon konstaterar att intygen måste vara internationellt erkända för att de ska fungera, och säger att Sverige arbetar med att dessa intyg ska hålla en internationell standard.

Digitaliseringsminister Anders Ygeman säger att målet är att en infrastruktur för de digitala vaccinintygen ska finnas på plats till sommaren.

– Alla som vaccineras har rätt att få intyg, och målet är att detta ska kunna ges digitalt, säger han.

Johan Carlson, generaldirektör vid Folkhälsomyndigheten, meddelar att man genomför vissa förändringar i prioriteringsordningen för vaccinering.

– Nu inkluderas alla från 65 års ålder i fas två av vaccineringen, tidigare gällde 70 år. Personer som ingår i vissa medicinska riskgrupper inkluderas också, säger han.