Inrikes.

2021-06-07 08:16
EU-förordningen om de gröna passen träder i kraft den 1 juli. Enligt socialdepartementet är det först efter det som passen kan utfärdas. Bild: Shutterstock
EU-förordningen om de gröna passen träder i kraft den 1 juli. Enligt socialdepartementet är det först efter det som passen kan utfärdas.
Puffetikett
Dagens ETC

Sverige dröjer med att utfärda vaccinpassen

Sverige släpar efter i utfärdandet av gröna vaccinpass – trots att tekniken finns på plats och sju andra EU-stater redan börjat skicka ut certifikaten.

”Det är obegripligt att regeringen förhalar frågan och förvägrar svenskar från internationella resor och evenemang i Sverige”, skriver moderatledaren Ulf Kristersson i en debattartikel.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det är svårt att förstå varför Sverige inte utfärdar de gröna certifikaten när bland andra Tyskland, Danmark och Grekland redan är igång. I april lovade energi- och digitaliseringsministern Anders Ygeman att digitala vaccinationsbevis skulle vara tillgängliga den 1 juni i Sverige. Av det blev intet.

Fredrik Persson på infrastrukturdepartementet säger till Dagens ETC:

– Frågan komplicerades när EU beslutade att de gröna ”passen” också skulle innehålla uppgifter om negativa testsvar och antikroppar för de som haft covid, men den tekniska lösningen finns på plats.

För Sverige betyder det att konserter, teaterföreställningar och idrottsevenemang som skulle kunna öppnas för de som har ett grönt pass inte kan genomföras med stor publik. Dessutom finns inte gröna pass för resor inom EU färdiga till midsommar då de svenska semestrarna börjar på allvar.

Väntar på EU-förordning

På socialdepartementet som bereder frågan tillsammans med infrastrukturdepartementet hänvisar man till att EU-förordningen om de gröna passen träder i kraft den 1 juli.

– Frågan regleras genom en EU-förordning som träder i kraft den 1 juli 2021. Det är först då som bevisen kan utfärdas och användas för att underlätta resande inom Europa. För närvarande pågår ett intensivt arbete på myndigheterna och i Regeringskansliet för att förbereda inför att beviset kan tas i bruk, skriver Elin Aarflot på socialdepartementet till Dagens ETC.

Att en rad EU-länder redan infört de gröna passen berör inte Aarflot i sina svar, inte heller att det inte finns några hinder för medlemsstater att redan nu utfärda och använda sig av passen.

EU skriver i en kommuniké att 22 länder redan testat den tekniska lösningen framgångsrikt och att även om den regleringen börjar gälla den 1 juli kan medlemsstater börja använda systemet på en frivillig basis tidigare:

”Redan nu har sju medlemsstater, Danmark, Tyskland, Grekland, Kroatien, Tjeckien, Bulgarien och Polen beslutat att använda möjligheten och börjat utfärda EU-certifikaten”, skriver EU kommissionen i ett pressmeddelande.

Man tillägger också att en rad andra EU-länder kommer att gå in i systemet under de följande dagarna. Men Sverige har beslutat sig för att vänta till tidigast den 1 juli – det kan dröja längre än så eftersom det finns möjlighet till sex veckors anpassningstid.

EU-kommissionären för hälsa Stella Kyriakides tillägger:

– Det är viktigt att alla medlemsstater gör klart så att de nya systemen kan fungera vid de kommande semestrarna.

Tidiga semestrar

De flesta EU-länder har sina stora semesterperioder med början i augusti och då kommer de nya certifikaten att fungera. Sveriges semestrar inleds normalt i juni, vid midsommartid, och då kommer inte certifikaten vara möjlig att få för svenskar. Danmark och Tyskland som också har tidiga semestersäsonger har beslutat att införa de gröna passen redan nu för att vara klar i tid inför sommaren.

Ulf Kristersson i debatt­artikeln som publicerats i Expressen:

”Snart kommer var ­femte vuxen svensk att fått två vaccin­doser. Hela poängen med vaccinationskampanjen är ju att vi ska återfå vår frihet. Därför är det viktigt att se till att ’vaccinpasset’ omedelbart tas fram och att det både kan användas för internationella resor och för även evenemang i Sverige.”

IT-minister Anders Ygeman och politiskt ansvariga socialdepartementet har varit oanträffbara för kommentarer.

Vaccinpass – så funkar det

Du får ditt ”gröna pass” genom att logga in på Hälsomyndigheten. Sedan sparas beviset i din digitala brevlåda, men det går också att skriva ut.

Passet har en QR-kod som visar vem du är och att du är vaccinerad.

Passet är gratis.

Källa: Svt