Inrikes.

2018-07-18 13:25
Nato ubåtsövning.  Bild: Marit Hommedal
Nato ubåtsövning.

Sverige deltar i Nato-övning nära Krim: "Klart det ses som en provokation"

Ska alliansfria Sverige delta i provokationer mot Ryssland genom att delta i Natoövningar på Rysslands bakgård?

Nej, säger kritikerna, medan Försvarsmakten förklarar att deltagandet grundar sig i ett stöd för Ukrainas säkerhet.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast söndag 24 okt så får du en hel månad för bara 39 kr.

Betala per år

Från

1500 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per år. Avsluta när du vill.

Samtidigt som kritiken haglar mot USA:s president Donald Trump efter toppmötet med Rysslands president Vladimir Putin i Helsingfors pågår ett betydligt känsligare drama i Svarta havet, där 19 länder – ett av dem Sverige – just nu iscensätter militärövningen Sea Breeze.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Känsligheten på ett internationellt plan handlar om att Nato håller militärövning strax väster om den av Ryssland annekterade Krimhalvön.

Känsligheten för Sveriges del – vars deltagande består av fyra stabsofficerare på plats – består enligt kritikerna i att delta i en övning så långt hemifrån.

– Även om jag är en varm anhängare av vår alliansfrihet kan jag någonstans förstå att vi deltar i övningar i Östersjön, här är vi åtminstone involverade. Men banne mig inte i Svarta havet! Det är klart att det från rysk sida måste ses som en provokation,  säger Valter Mutt (MP), en av riksdagens ihärdigaste fredsröster.

Ingår i ett mönster

Att Natos tonläge mot Ryssland är provokativt är något som även onlinejournalen Strategic Culture noterade efter ett Natomöte i Bukarest i oktober 2017.

I en resolution som skissades fram vid mötet fastslogs bland annat Svarta havet-länders rätt att gå med i Nato, att Ryssland begått brott mot de mänskliga rättigheterna, att landet försökt destabilisera självständiga stater i området och att det ska dra sig tillbaka från Abchazien och Sydossetien.

Enligt Valter Mutt passar Sea Breeze in i ett mönster där Nato sedan 20 år tillbaka alltmer kommit att röra sig mot en roll som "världspolis”.

– Glöm inte att det finns stora oljefyndigheter i Kaspiska havet. Det är inte långsökt att Natos närvaro i Svarta havet ingår i ett geopolitiskt spel, och det är inget som Sverige ska ägna sig åt, säger han.

”Främjar inte säkerhet”

Även partikollegan och riksdagsledamoten Carl Schlyter är starkt kritisk till Sveriges medverkan.

– Om Peter Hultkvist tycker det är en god idé att Sverige övar krig i Svarta Havet så kommer det bli mycket svårt att argumentera emot att Kina ska öva i Östersjön. Tänk dig en framtid där Kina bjuds in till Krigsövningar av någon part till Östersjön skulle det kännas som trygghetshöjande? Sverige ska främja folk till folk-kontakter mer än militär till militärkontakter om vi vill främja säkerheten i andra delar av världen.

I ett mejl till Dagens ETC skriver Försvarsmakten:

"Sverige har sedan 2001 ett samarbetesavtal med Ukraina. Sverige har under flera år deltagit i övningen Sea Breeze med stabspersonal. Huvudsyftet med deltagandet är att stärka Sveriges internationella samarbete med Ukraina i allmänhet och ur ett marint perspektiv i synnerhet."