Hoppa till innehållet

Politik

”Sverige behöver vårdpersonal – precis som soldater”

Ambulanssjuksköterskan Emil Skoglund reagerade när Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar, talade på Folk och försvar med orden ”det kan bli krig i Sverige”.

Ambulanssjuksköterskan Emil Skoglund reagerade när Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar, talade på Folk och försvar med orden ”det kan bli krig i Sverige”.

Bild: TT/Privat

Dagens ETC

Sjukvården fungerar inte ens i fredstid. Det varnar flera röster för nu när regeringen vill att vi alla ska förbereda oss för krig.

– Nu är det varsel och anställningsstopp på våra stora sjukhus. Precis som man behöver soldater för att försvara Sverige behöver vi vårdpersonal för att behandla patienter. Hur har regeringen tänkt lösa det? säger Emil Skoglund som är ambulanssjuksköterska i Stockholm.

Det var när Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar, talade på Folk och försvar med orden ”det kan bli krig i Sverige” som ambulanssjuksköterskan Emil Skoglund reagerade. I ett inlägg på Facebook skrev han ner sina tankar om hur beredskapen ser ut i svensk sjukvård. ”Det talas om att vi ska förbereda oss för krig och höjd beredskap. Måste man då påminna om att Sveriges nästintill samtliga kommuner och regioner behöver spara in på just variabler som är helt avgörande för människors möjlighet till överlevnad? Akutmottagningar stängs ner, antalet ambulanser reduceras, vårdpersonal varslas eller anställningsstopp införs. Hur kommer det här stärka beredskapen? Nej, det här kommer få förödande konsekvenser i fredstid och jag tror helt ärligt att allmänheten inte riktigt förstår hur pass allvarligt det är även här och nu utan krig.”

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Nu kan du låsa upp alla artiklar i en vecka - utan kostnad. Ingen bindningstid.

3 månaders sommarrabatt

Från

Vill du prenumerera hela sommaren till superpris? Nu får du 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.


Betala per år

Från

Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser