INFO OM ETC.

2018-09-20 09:54
  • Över 4 miljoner kronor har kommit in till stödfonden. Bild: Fredrik Olsson
    Över 4 miljoner kronor har kommit in till stödfonden.
Puffetikett
Dagens ETC

Svenskt rekord i folkfinansering

Över fyra miljoner kronor har ni, Dagens ETC:s läsare, skänkt till stödfonden på bara tre månader. Ingen annan tidning har samlat in så mycket pengar på så kort tid. Vi har tillsammans skrivit svensk presshistoria.

– Vi är otroligt tacksamma, utan läsarnas enorma stöd hade vi inte klarat detta, säger Eigil Söderin, t.f. chefredaktör.

De senaste månaderna har stödet strömmat in från tusentals läsare runt om i landet. Många av insättningarna är på mindre belopp men de flesta är över 1 000 kronor. Tillsammans har de blivit en summa på svindlande 4,2 miljoner kronor.

– Jag känner inte till någon annan svensk tidning som har samma starka läsarstöd. Vi har antagligen slagit svenskt rekord i  folkfinansiering, säger Eigil Söderin, t.f. chefredaktör.

Orsaken till att tidningen bad om läsarnas stöd var kallduschen från Presstödsnämnden som kom i slutet av juni. Efter en granskning av Dagens ETC:s upplaga gjordes en ny tolkning av reglerna och nämnden krävde tillbaka 3,9 miljoner kronor av pressstödet för 2017. Pengarna skulle betalas in inom tre månader.

– Det beslutet var felaktigt men samtidigt var det i linje med hur nämnden har tidigare agerat gentemot oss, säger Johan Ehrenberg, ägare och ansvarig utgivare för Dagens ETC.

För att klara den ekonomiska smällen startade vi ETC:s stödfond den 21 juni. Idén var enkel. Alla som ville stödja utgivningen av Dagens ETC uppmanades att donera pengar så att det journalistiska arbetet kunde fortsätta. Redan från start fick vi en enorm respons från läsarna, det kom in 800 000 kronor under de första fem dagarna.

Den 25 juni hade fonden sin bästa dag. Vid tolvslaget hade läsarna sammanlagt skänkt 309 000 kronor under ett enda dygn.Den dagen kom pengarna från läsare som Birgitta. Hon skänkte 300 kronor tillsammans med ett kort meddelande: ”Tack, ni ger mig hopp”. ETC-läsaren Bitte satte in 1 000 kronor med orden ”Hjälp mot angrepp”. Och så fortsatte det.

Många små bidrag gjorde att fonden växte och den15 augusti hade vi fått in otroliga 2,5 miljoner kronor. Men det slutade inte där.

”Visar vilken kraft som finns”

Under den sista månaden kom in det över 700 000 kronor, enbart via Swish. Över tusen personer swishade in små summor på mellan 100 och 300 kronor. Och sammanlagt har alla dessa tusentals små och medelstora bidrag räddat Dagens ETC ekonomi och gjort tidningen mer oberoende.

– Det visar vilken kraft som finns när folk går samman. Nu är det upp till oss på redaktionen att ge tillbaka till läsarna och göra så bra journalistik som vi bara kan, säger Anna-Maria Carnhede, nyhetschef på Dagens ETC.


Stödfonden har BG 5372-9141. Eller använd kort på varuhuset.etc.se.

Vill du swisha gör du det till: 123 508 754 9