Inrikes.

2019-11-26 15:00
Kenny Reinhold, ordförande Seko Sjöfolk. Bild: Seko / Fredrik Sandberg/TT
Kenny Reinhold, ordförande Seko Sjöfolk.
Puffetikett
Dagens ETC

Svenska facket till attack mot Viking Line: ”Strejkbryteri”

För att slippa strejkande personal i Finland öppnade Viking Lines vd för att flagga om skeppen till svensk flagg, och sparka alla anställda finländare.

Det har fått Seko Sjöfolks ordförande Kenny Reinhold att reagera kraftigt.

– Gör man det så tycker jag personligen att vi ska stötta finländarna i deras kamp, säger han.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Poststrejken i Finland börjar få allt större konsekvenser efter att flera fackförbund har gått ut i sympatistrejker, vilket Dagens ETC tidigare berättat om. Bland dem finns finska Sjömansunionen som nu sett till att fem av Viking Lines sju fartyg står still – och går med miljontals kronor i förlust. Det har fått vd:n Jan Hanses att ilskna till, och föreslå en radikal lösning.

– Vi måste ställa oss frågan om det är klokt att ha en stor del av fartygen under finsk flagg när våra konkurrenter inte har det. De drabbas mindre av det här än vad vi gör, säger han till Svenska Dagbladet.

Det har retat upp Seko Sjöfolk. Kenny Reinhold kallar det för strejkbryteri.

– Man kan säga att det är en form av strejkbryteri. Jag tror ju att våra finska kompisar inte sitter tysta om Viking Line väljer att registrera sig i Sverige. Jag tror de kommer begära sympatiåtgärder, säger han.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

”Borde stötta finländarna”

Även om en sådan förfrågan skulle hamna på Seko:s förbundsstyrelses bord så vet Kenny Reinhold vad han tycker vore bäst.

– Om man gör det här enbart för att komma från från den finska strejken och dess konsekvenser så tycker jag inte man ska använda den svenska flaggen. Då tycker jag personligen att vi ska stötta finländarna i deras kamp. Nästa gång kan det vara vi som behöver våra kamraters hjälp och sympati. Det är det som är den fackliga styrkan och det fackliga värdet vi värnar om.

Pratar ni något med de finska facken?

– Vi har haft ett samarbete i över 30 år och det blir mer och mer utvecklat med skriftliga överenskommelser om samarbete. Vi har ett jättebra samarbete och har kontakt flera gånger i månaden och ännu tätare nu på grund av konflikten.

Strejken i Finland har sitt ursprung i strandade förhandlingar mellan arbetsgivare och postfacket. Arbetsgivaren vill sänka lönerna mellan 30 och 50 procent. Arbetsgivarna borde aldrig ha gått så hårt åt lönerna, menar Kenny Reinhold.

– Jag tycker att det är jävligt tråkigt att man ska behöva gå så långt som att gå ut i strejk för en sådan idiotgrej där man äventyrar många människors framtid med dessa lönesänkningar. Det är horribelt och jag förstår att det är många som är arga och vill protestera, säger han.

Strejken i Finland

10 000 postanställda har gått ut i strejken som började den 11 november

Flera sympatistrejker har startat. Finnair har fått ställa in 300 flyg, många stadsbussar står stilla i Helsingfors

Inga långtradare, tankbilar och motsvarande släppts in på fartygs bildäck

Personal inom tågtrafiken hotar att gå ut i strejk nästa vecka.