Inrikes.

2018-11-22 10:36
Bild: TT
Puffetikett
Dagens ETC

Svenska banker lånar ut miljarder till fossilbolag

Miljarder till investeringar och lån för de värsta klimatbovarna. Det är facit när Fair finance guide granskar de svenska bankernas efterlevnad av klimatmålen.

”Vi ser att bankerna fortsätter att satsa på fossil energi framför hållbar”, säger en av initiativtagarna bakom rapporten till Dagens ETC.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Initiativet Fair finance guide har i en stor granskning tagit fram hittills okända siffror på hur svenska banker använder lån och investeringar på energiområdet.

Rapporten ”Lägg om växeln” visar att de sju största bankerna fortfarande både lånar ut och investerar stora summor i de absolut största klimatförstörande bolagen i världen. Det handlar om stora kol- och oljeproducenter i både USA, Kina och Ryssland, trots att Parisavtalet slår fast att de finansiella flödena ska skiftas för att stödja en hållbar utveckling.

– Vi ser att bankerna fortsätter att satsa på fossil energi framför hållbar. Det har skett en liten förändring, men det går inte tillräckligt snabbt om man tänker på hur snabbt omställningen behöver ske, säger Anna Axelsson som är policyrådgivare i klimatfrågor på Diakonia som är en av organisationerna bakom rapporten.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Nordea sämst

I genomsnitt har 64 procent av de granskade bankernas investeringar och utlåning till energi­sektorn gått till fossil energi sedan Parisavtalet skrevs på. Det betyder att de fossila energislagen får dubbelt så mycket finansiering som den hållbara. Investeringar sker genom köp av olika typer av aktier och värdepapper i bankernas fonder.

Räknat i antal kronor så är Nordea sämst, banken har motsvarande 16 miljarder kronor investerade i fossil energi. Å andra sidan Länsförsäkringar, SEB och Swedbank har störst andel av sina investeringar i fossil energi, alla tre ligger runt 80 procent.

Nya lån minst dåliga

En del har hänt sedan Parisavtalet. Runt hälften av de nya lån och garantier som utfärdas går till hållbar energi, men fossil energi är fortfarande det största enskilda energislaget, även om det sjunkit med över 70 procent. Men en del av problemet är att investeringarna minskar i energisektorn i stort, i stället för att skiftas från fossilt till hållbart, menar rapportförfattarna.

Flera av de största bankerna fortsätter trots Parisavtalet att ge nya lån till fossiljättarna. SEB och Nordea har lånat ut de största beloppen, och bland låntagarna finns enligt rapporten flera stora olje- och kolbolag. De båda bankerna har dock också lånat ut störst summor även till grön energi.

Tydligare mål och krav

Aktörerna bakom Fair finance guide presenterar en rad uppmaningar och krav på både enskilda banker och politiker för att finanssystemets klimatarbete ska gå fortare. Bland annat att bankerna tydligare redovisar sina investeringar och lån.

– Eftersom omställningen till ett samhälle som klarar av klimatutmaningarna kräver att alla aktörer drar sitt strå till stacken så tycker vi att man kan kräva att även finansaktörerna är med i det arbetet, säger Anna Axelsson.

Vill inte ha rapporten

Bankerna själva har inte bidragit till rapporten genom att visa siffror på sin utlåning, med hänvisning till banksekretessen. De har dock erbjudits att ta del av siffrorna, och ingen har påpekat några felaktigheter.

Nordea har som ensam bank avböjt att ta del av rapporten. Dagens ETC har också sökt Nordea för en kommentar, utan att få svar.

800dagar

Tre organisationer bakom rapporten

Rapporten ”Lägg om växeln” granskar svenska bankers finansiering och investeringar i fossil kontra hållbar energi efter Parisavtalet.

Initiativet Fair finance guide är ett projekt i samarbete mellan Naturskyddsföreningen, Sveriges konsumenter och Diakonia.

70

... procent av bankernas investeringar på energiområdet går till fossilt.

39

... procent av de nya lånen och garantierna går till fossil energi.