Hoppa till innehållet

Inrikes

Svensk sjukvård är dåligt rustad mot cyberattacker

Enligt en rapport från IT-säkerhetsföretaget Check Point ökade cyber­attacker mot sjukvården med 45 procent globalt mellan november och januari. I Sverige är siffran 32 procent.
Enligt en rapport från IT-säkerhetsföretaget Check Point ökade cyber­attacker mot sjukvården med 45 procent globalt mellan november och januari. I Sverige är siffran 32 procent. Bild: Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Dagens ETC

Cyberattacker är ett växande hot och under pandemin har angreppen mot sjukvården ökat. Nyligen utsattes Folkhälsomyndigheten för ett intrångsförsök. – Vi har inte tagit cybersäkerhet på lika stort allvar som andra länder, säger Pontus Johnson på Centrum för cyber­försvar och informationssäkerhet.

Fler sjukhus runt om i världen har det senaste året utsatts för så kallade ransomware-attacker – ett digitalt utpressningsprogram som bland annat tar viktiga filer som gisslan via kryptering. En cyberattack mot Irlands sjukvårdssystem i maj paralyserade delar av landets vård i flera dagar, enligt New York Times. Attacken gjorde att sjukvården i landet förlorade åtkomsten till patientjournaler, försenade covid-tester och tvingade fram avbokningar av patientmöten.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser