Musik.

2015-09-21 15:36
  • Johan Johansson Bild: Jeanette Andersson
    Johan Johansson
  • Solna tingsrätt förbjuder Musiknätet Waxholm att lägga ut musik på Spotify med flera av skivbolaget grupper. Bild: Christine Olsson/TT
    Solna tingsrätt förbjuder Musiknätet Waxholm att lägga ut musik på Spotify med flera av skivbolaget grupper.

Svensk punkikon vann Spotifystrid

Solna tingsrätt förbjuder Musiknätet Waxholm att lägga ut musik på Spotify med flera av skivbolaget grupper, däribland KSMB och John Lenin. Domen kan bli vägledande.

Solna tingsrätt förbjuder Musiknätet Waxholm att lägga ut musik på Spotify med flera av skivbolaget grupper, däribland KSMB och John Lenin. Domen kan bli vägledande.

Domen är den första i sitt slag i Sverige och målet har drivits av trummissen Johan Johansson, med hjälp av musikerförbundet. Den musik som Musiknätet Waxholm, MNW, nu förbjuds lägga ut är den där Johan Johansson är med.

Tingsrätten resonerar att bolaget visserligen äger själva ljudinspelningarna men inte får disponera över verken rent upphovsrättsligt.

– Det är klart att det är skönt och man får hoppas att det sätter någon standard att bolagen inte får utnyttja musker hur som helst utan avtal. Jag har inte gjort detta för egen del utanför att det är allmänt förekommande, säger Johan Johansson till Dagens ETC.

Hot om vite

Att MNW betalat ersättningar till honom för att han ska ha ansetts ha bekräftat att bolaget tagit över den så kallade on demand-rätten spelar ingen roll enligt Solna tingsrätt. Domstolen anser att MNW olovligen utnyttjat Johan Johanssons ensamrätt eftersom ett on demand-avtal saknas.

Vite på 10 000 kronor hotar om de lägger ut musik som han gjort med banden KSMB, John Lenin och Strindbergs Domen kan bli vägledande för liknande mål i framtiden.

– Jag hoppas det eftersom det är en som visar att de inte funnits avtal om Streaming när det gäller gamla plattor men att bolagen ändå hela tiden kört på. Det domen visar är att mycket av det som ligger på Spotify och liknande tjänster är ren piratverksamhet.

– Jag vill tillägga är att det är jätteviktigt att folk som betalar för Spotify får reda på hur det ligger till. Pengarna hamnar inte hos artisterna och framförallt när det gäller äldre inspelningar så hamnar nästan allt hos skivbolagen, säger Johan Johansson.