Hoppa till innehållet

ETC Göteborg

Nio år skiljer mellan Bergsjön och skärgården: ”Allt handlar om ekonomi”

Doulorna på Mammaforum i Bergsjön välkomnar en av dagens första besökare. Till vänster Saido Mohamed och Ubah Abdisamad, längst till höger Duha Geedi.
Doulorna på Mammaforum i Bergsjön välkomnar en av dagens första besökare. Till vänster Saido Mohamed och Ubah Abdisamad, längst till höger Duha Geedi. Bild: ETC Media

Dagens ETC.

Nio år. Så mycket skiljer sig den förväntade medellivslängden för en man i Bergsjön jämfört med en man i Södra skärgården. Att Bergsjöbornas hälsa generellt är sämre än övriga göteborgares förvånar inte doulan och hälsoguiden Duha Geedi. ”Allt handlar om ekonomi”, menar hon.

På Mammaforum, på bottenvåningen i ett bostadshus i Bergsjön, sitter doulorna Ubah Abdisamad, Saido Mohamed och Duha Geedi vid ett matbord i köket och samtalar. Fikarummet intill och lekrummet lite längre bort, fyllt med kulörta leksaker och barnböcker, står än så länge tomma i väntan på att besökare ska börja droppa in. Doulorna ger stöd till gravida och nyblivna föräldrar på olika språk, som en del i att göra vården mer tillgänglig för kvinnor och familjer som inte talar svenska.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Betala per vecka

Från
Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från
Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser