Hoppa till innehållet

Hemvärnet

Svårt att locka folk till det frivilliga försvaret

Hemvärnet är inte längre ett gäng åldrade gubbar utan utgör hälften av Sveriges försvar. Blir Sverige anfallet ska hemvärnet fungera som ett modernt krigsförband och kunna delta i strid.
Hemvärnet är inte längre ett gäng åldrade gubbar utan utgör hälften av Sveriges försvar. Blir Sverige anfallet ska hemvärnet fungera som ett modernt krigsförband och kunna delta i strid. Bild: Bild: Ulrika Lindahl

Dagens ETC.

Hemvärnet utgör hälften av det svenska försvaret och ska dessutom bli allt viktigare de närmaste åren. Fler sorters vapen och fler uppgifter ska hamna i hemvärnets händer. Men hur garanterar man att försvaret blir demokratiskt när det är frivilligt?

Halvvägs in i sin utbildning står de nya soldaterna på rad i gröna tröjor och blå shorts, redo för sitt fyspass på den leriga skogsvägen. En bana på en kilometer ska springas och rekryterna delas upp i par. Den med bra kondition ska springa i par med den som har dåligt flås. Och varvet är inte slut förrän de två möts. Den gäller alltså för den med dålig kondition att pressa sig för att inte sinka den andra.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka

Från

Provläs alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Avsluta när du vill.

Betala per månad – halva priset

Från

Du får halva priset första månaden. Avsluta när du vill.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser