Migration.

2016-08-10 11:00
Asylsökande protesterar mot hårdare flyktingpolitik, på Mynttorget i Stockholm den 5 augusti. Bild: Christine Olsson/TT
Asylsökande protesterar mot hårdare flyktingpolitik, på Mynttorget i Stockholm den 5 augusti.

Stora skillnader mellan migrationsdomstolar

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Amnesty vill ha granskning

Rebecca Stern, docent i folkrätt som har forskat på hur migrationsdomstolarna dömer, menar att man ska vara försiktig med att dra några slutsatser utifrån Domstolsverkets statistik.

– Det går inte att säga att den ena domstolen är hårdare än den andra. Det handlar om samma sak, asyl. Men statistiken säger inget om vad de asylsökande haft för skäl. Det kan röra sig om olika grupper, säger hon.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Madelaine Seidlitz anser dock att domstolsbesluten får så stora konsekvenser för den enskilde att en oberoende granskning av skillnaderna borde initieras.

Migrationsdomstolarna

Samtidigt som en ny utlänningslag trädde i kraft 31 mars 2006 inrättades en ny processordning i utlännings- och medborgarskapsärenden.

Utlänningsnämnden som var den instans som tidigare behandlade överklaganden lades ner och tre Migrationsdomstolar inrättades vid förvaltningsrätterna i Stockholm, Malmö och Göteborg. En fjärde migrationsdomstol inrättades 2013 vid förvaltningsrätten i Luleå. Vid Kammarrätten i Stockholm finns Migrationsöverdomstolen. Till den kan domstolarnas utslag överklagas.

Den statistik som Dagens ETC har tittat närmare på gäller avlägsnande mål om asyl och uppehållstillstånd för perioden 2007–2016 (halvår 1). Målen motsvarar Domstolsverkets målkategori 6001, 6003, 6024, 6202 och 6204. Statistiken gäller inte mål gällande så kallad omedelbar verkställighet eller ärenden som bedöms med stöd av Dublinförordningen.

Statistik för första halvåret 2016 visar att den som överklagade Migrationsverkets beslut till migrationsdomstolarna fick beslutet ändrat i Göteborg i tolv procent av målen, i Luleå i elva, i Malmö i tio och i Stockholm i sex.