Hälsa.

2018-10-10 13:00
  • Äggfrysning genomförs på ett laboratorium på en fertilitetsklinik. Nedfrysning av obefruktade ägg är en av de senaste behandlingsmetoderna inom IVF. Bild: Nora Lorek/TT
    Äggfrysning genomförs på ett laboratorium på en fertilitetsklinik. Nedfrysning av obefruktade ägg är en av de senaste behandlingsmetoderna inom IVF.
  • Utvärdering av spermiekvalitet i samband med assisterad befruktning. Bild: Gorm Kallestad/TT
    Utvärdering av spermiekvalitet i samband med assisterad befruktning.
Puffetikett
Dagens ETC

Stor brist på ägg och spermier

Stor brist råder på donerade ägg och spermier. För att ofrivilligt barnlösa ska få bli föräldrar uppmanas därför fler att göra en donation.

”Det är väldigt frustrerande att vi inte kan hjälpa alla”, säger specialistläkaren Nils-Gunnar Solensten.

I måndags inleddes den nationella donationsveckan, en årligt återkommande kampanj med syftet att få fler svenskar att tänka till och ta ställning till organdonation.

Som en del av kampanjen uppmanas även fler att fundera kring om de skulle kunna tänka sig att donera spermier eller ägg, för att hjälpa ofrivilligt barnlösa med att få bli föräldrar.

Detta eftersom efterfrågan på framför allt ägg är mycket större än tillgången. Väntan blir därför för vissa så pass lång att tiden hinner rinna ut medan de står i kö för att få behandling.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Nils-Gunnar Solensten, specialistläkare och medicinskt ledningsansvarig på den privata donationskliniken Livio i Umeå, framhåller att det i Sverige finns ett stort behov av såväl ägg som spermiedonationer.

– Donationskampanjen handlar ju framför allt om att uppmärksamma behovet av fler organ till landets kirurgkliniker, för att de ska kunna rädda människoliv. Vi räddar inga liv, men vi är med och skapar liv. Så vi får vara med på ett hörn vi med, säger han.

Ökat behov

Anledningen till att det finns ett stort behov av ägg och spermier är att drygt tio procent av alla heterosexuella par har problem med fertiliteten. Därtill tillkommer att lesbiska par från och med 2005 får genomgå behandling med donerade spermier. Ensamstående kvinnor fick möjligheten från och med april 2016.

– Eftersom det har tillkommit fler grupper som har rätt till behandlingen så har behovet ökat ganska drastiskt. För drygt tio år sedan var det bara heterosexuella par som kunde få behandlingen. Idag är det betydligt fler samkönade par än heterosexuella som genomgår den, säger Nils-Gunnar Solensten.      

Från och med årsskiftet kommer efterfrågan att öka ytterligare, då det blir tillåtet med så kallad ”dubbel donation”, konstaterar han.

– Vi får en ny lag som träder i kraft efter årsskiftet. Den innebär att det blir möjligt att ta emot både ägg och spermier, vilket inte varit lagligt innan, säger Nils-Gunnar Solensten.

”Väldigt frustrerande”

Eftersom spermier kan köpas in från danska spermabanker är det framför allt ägg det råder brist på i Sverige.

– Vi har en betydligt större brist på ägg. Det handlar till stor del om att den donationen är krångligare och kräver ett litet operativt ingrepp samt en hormonstimulering av äggstockarna under tio dagar dessförinnan, säger Nils-Gunnar Solensten.

För att fler kvinnor ska vilja ta steget att donera ägg betalas det ut ett arvode som oftast ligger på uppemot 6 000 kronor för varje donation, vilket kan jämföras med de 500 kronor som männen får för sin sperma.

– När äggen ska aspireras sticks en punkteringsnål upp till äggstockarna, genom slidan. Detta kan upplevas som lite obehagligt, men kvinnorna ges bedövning och lugnande medel, säger Nils-Gunnar Solensten.   

Som läkare skulle han vilja hjälpa alla kvinnor som vänder sig till kliniken för att få hjälp med att skaffa barn.

– Vi som jobbar med detta är hängivna och vill hjälpa så många som möjligt. Det är väldigt frust­rerande att vi till följd av bristen på ägg inte kan hjälpa alla, säger Nils-Gunnar Solensten.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Relaterade artiklar