Inrikes.

2018-07-24 11:03
Elin sänder live från flygplanet Bild från Facebook-video
Elin sänder live från flygplanet
Puffetikett
ETC Göteborg

Stoppade utvisning – med hjälp av fotbollslag

Under måndagskvällen gick Elin på ett plan destinerat till Turkiet för att stoppa deporteringar till Afghanistan. Genom att vägra att sätta sig ner lyckades hon avbryta deporteringen – med lite hjälp från ett fotbollslag.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Göteborg!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Under måndagen framkom uppgifter om att en ung kille skulle utvisas till Afghanistan redan samma kväll. Snart stod det även klart att ytterligare en person, en man i 50-årsåldern, skulle deporteras med samma plan.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


En aktion sattes därefter ihop av bland annat Sittstrejken Göteborg, Ingen människa är illegal och Vi står inte ut, för att stoppa deporteringen. På Landvetter fanns innan flygets avgångstid en skara på ungefär 25 aktivister, däribland Elin, som inte vill ha sitt efternamn med.

– Jag gick på planet och upptäckte att den unga killen inte var där, däremot var en annan man på planet, så jag vägrade att sätta mig ner.

Innan Elin gick på planet hade hon pratat med ett fotbollslag som skulle resa hem från Gothia cup med samma flyg. Dessa visade sig bli ett stort stöd i aktionen.

– De var positivt inställda till att hjälpa till och de stöttade mig när jag gick på planet, berättar hon.

Fotbollslaget vägrade enligt Elin också de att spänna på sig säkerhetsbältena, vilket gjorde att planet blev stillastående. Till slut fick mannen som skulle deporteras lämna planet tillsammans med Elin och personal från kriminalvårdsstyrelsen.

Hans Uhrus, presschef på Svedavia, känner inte till någon information kring fotbollslagets medverkan i aktionen, men bekräftar att Elin och den avvisningshotade mannen fått lämna planet. 

– Planet blev stående i ungefär två timmar innan en person som skulle avvisas lämnade planet tillsammans med tre medföljande personer från kriminalvårdsstyrelsen, samt en person som vägrade att sätta sig ner när planet skulle lyfta.

Polisen: Det är kostsamt för samhället

Enligt Lars Skoglund, kommissarie vid gränspolisen i Västra Götaland, har deporteringen inte utförts av dem, utan förmodligen av en närliggande polisregion. Han menar dock på att aktioner såsom denna får konsekvenser för samhället:

– Det är ju inte bra att det sker. Personerna som ska utvisas har ju ett laga kraftvunnet beslut som ska verkställas. Det är ytterst sällan som besluten omprövas på grund av en stoppad utvisning. Ofta får vi chartra in ett plan för att verkställa beslutet och det kan kosta flera hundra tusen kronor, vilket blir en väldigt kostsam konsekvens.

Svårt att få besked

Den unga kille som enligt uppgift skulle ha befunnit sig på planet eftersöks nu av aktionsgruppen.

– Hans familjemedlemmar åkte till förvaret där han tidigare har varit, men de har inte fått höra någonting, säger Elin.

Gudrun Romeborn, som är en av samordnarna bakom aktionen, menar på att det nu råder stor förtvivlan kring vad som har hänt den unga killen.

– Vi vet inte var han är, om han har skickats med ett annat plan eller tagits till ett annat förvar. Det är en fruktansvärt psykiskt påfrestande situation för en så ung person att hamna i.

Enligt Romeborn har det blivit allt svårare för anhöriga att få veta när deporteringar ska ske, och tidsspannet allt kortare.

– Vi får veta någon dag innan bara, de flesta deporteringar sker i smyg. Förr kunde man hinna ta avsked, men nu hinner man inte ens det. Sånt borde inte få ske. Många har fått nya familjer här, eller har biologiska släktingar i Göteborg och ingen av dessa vet vad som händer med ungdomarna. Det är fruktansvärt.

Se filmen här: