Stödgala.

2015-11-02 20:00
Kriget har suddat ut gränsen mellan gatan och byggnaderna i Kobane i norra Syrien. Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Kriget har suddat ut gränsen mellan gatan och byggnaderna i Kobane i norra Syrien.

Stödgala samlar in pengar till skola i Kobane

Ikväll anordnas stödgalan En kväll för Kobane och för demokratin på Rival i Stockholm. Bland annat ställer artister, cirkuskonstnärer och journalister upp för att samla in pengar till uppbyggandet av skolor i syriska Kobane.

Läs också: På besök i Islamiska staten, Livet återvänder till den sargade staden Kobane och Massakern i Kobande som världen glömde.

Mycket har skrivits om den syriska staden Kobane, som förra året lyckades bekämpa attacker från IS tack vare kurdiska peshmergastyrkor och flygbombningar från USA och dess allierade. Latife Fegan, en av grundarna av Kvinnors fredsinitiativ, en grupp kvinnor i Stockholm som främst arbetar för en fredlig lösning på den kurdiska frågan i Turkiet, berättar att IS attacker mot Kobane fångade gruppens uppmärksamhet.

– Så vi gjorde en resa till Suruç, som ligger nära Kobane, men på andra sidan av den turkiska gränsen. Staden hade tagit emot 200 000 flyktingar från Kobane – nästan alla hade en ”gäst” hemma hos sig och andra bode i tältläger. Det gjorde stort intryck på oss och vi kände att vi måste göra någonting för att hjälpa till.

I januari startade Kvinnors fredsinitiativ därför en insamlingskampanj som skulle kulminera i en stödgala. Ikväll är det dags för galan, och redan före galan har kampanjen fått in 160 000 kronor som går direkt till skolbyggen i Kobane.

– 70 – 80 000 personer har redan åkt tillbaka till staden. Folk kan bo hos släktingar i närheten, men det går inte att komma runt att barnen måste gå i skolan. Från början hade vi tänkt bygga ett kvinnohus, men när vi var i Suruç fick vi höra att det är skola som det finns mest akut behov av, så det är dit pengarna går.

”Måste fortsätta hjälpa”

Kvällens stödgala, som äger rum på Rival på Södermalm i Stockholm, innehåller allt från musik till uppträdanden av Cirkus cirkör. Även ETC:s medarbetare Joakim Medin deltar i galan.

– Ända fram till sista stund har folk hört av sig och sagt att de vill vara med och delta i galan, nu är det helt fullpackat, säger Fegan.

Galan markerar slutet på insamlingskampanjen till skolbygget. Men Latife Fegan kommer inte att sluta organisera hjälp till Kobane för det. Nu säger hon att det känns viktigt att bygga ett kvinnohus i staden, ett projekt hon försöker finansiera på andra sätt. Men hon utesluter inte en till stödgala så småningom.

– Vi kan inte hålla på med kampanjer hur länge som helst, men vi måste fortsätta hjälpa Kobane, som gjorde en heroisk insats mot IS – ett krig de inte bara utkämpade för sig själva, utan också för oss.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Fakta

• Kobane är en stad i Aleppo-provinsen i norra Syrien, nära gränsen till Turkiet.

• Mellan september 2014 och januari 2015 genomförde IS intensiva attacker mot staden, men de drevs sedan bort från staden. I dag ligger den dock i ruiner.

• Nu administreras Kobane av Kurdiska högsta kommittén i Rojava.