Hoppa till innehållet

ETC Stockholm

Stockholm sviker de hemlösa kvinnorna

”Vi ser en betydligt större andel kvinnor i våra verksamheter i dag, många av dem med psykiska problem och missbruk bakom sig, men allt fler har fallit igenom det sociala skyddsnätet, det har blivit grovmaskigt”, säger Susanne Svensson på Stadsmissionen.
”Vi ser en betydligt större andel kvinnor i våra verksamheter i dag, många av dem med psykiska problem och missbruk bakom sig, men allt fler har fallit igenom det sociala skyddsnätet, det har blivit grovmaskigt”, säger Susanne Svensson på Stadsmissionen. Bild: Bild: Leif R Jansson/TT

ETC Stockholm

Av totalt 2 651 hemlösa i Stockholm förra året utgjorde kvinnorna cirka 30 procent, 788 stycken. Under en tioårsperiod har andelen kvinnor i hemlöshet ökat med tre procent, lika många procent som andelen män minskat med under samma tidsperiod.

– Vi ser en betydligt större andel kvinnor i våra verksamheter i dag, många av dem med psykiska problem och missbruk bakom sig, men allt fler har fallit igenom det sociala skyddsnätet, det har blivit grovmaskigt, säger Susanne Svensson, verksamhetschef på Stadsmissionens dagverksamheter. Kvinnor som är tämligen normalfungerande men som hamnat i svårigheter och blivit vräkta på grund av hyresskulder, en kris eller spelberoende var väldigt ovanligt för några år sen men vi ser det betydligt oftare i dag.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Stockholm!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

3 månaders sommarrabatt

Från

Hela sommaren till superpris: 3 mån för 99 kr. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln