INFO OM ETC.

2018-06-27 09:14

Stark start för ETC Stödfond

På några dagar har det kommit in drygt 800 000 kronor till den nystartade stödfonden vars syfte är att skydda Dagens ETC mot angrepp.

– Fantastiskt, säger Johan Ehrenberg.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Förra veckan informerades Dagens ETC om att Presstöds- nämnden fattat beslut om att kräva tillbaka en del av stödet för 2017. Det handlar om nästan fyra miljoner kronor.

– Beslutet är felaktigt men kan inte överklagas. Därför väljer vi att agera med en stödfond.

Förra veckan meddelade Presstödsnämnden att man fattat beslut om att Dagens ETC ska återbetala en del av sitt beviljade stöd för 2017. Totalt handlar det om 3,9 miljoner kronor. Nämnden anger att detta belopp ska vara återbetalt senast 31 augusti i år.

– Jag anser att beslutet är felaktigt, men samtidigt är det
i linje med agerandet som nämnden haft senaste tiden gentemot oss, säger Johan Ehrenberg, ägare och ansvarig utgivare för Dagens ETC.

Under hösten ändrades bedömningen av ETC-tidningarna. Det skedde då revisionsfirman Tidningsstatistik AB granskade upplagorna på uppdrag av Presstödsnämnden. En ny tolkning gjordes, berättar Johan Ehrenberg.

– Den var till vår nackdel. Viktigt att poängtera här att det inte fanns några avgörande förändringar varken vad gäller regelverk eller vårt arbete med upplagor. Det var just en ny tolkning av samma revisionsfirma som tidigare godkänt upplagor.

Kan inte överklagas

Konsekvensen blev att lokala ETC-tidningar tvingades upphöra med sin utgivning. Dessutom drabbades Dagens ETC av kraftigt minskat stöd.

– Dagens ETC har sedan årskiftet haft knappt 900 000 kronor i presstöd per månad, jämfört med de 1,4 miljoner kronor som vår upplaga egentligen ger rätt till.

Kan inte nämnden ändra sitt beslut?

– Nej, beslut som tas där kan inte överklagas, vilket är unikt för svenska myndigheter. Det är därför jag nu vill agera på annat sätt, direkt till alla prenumeranter och läsare.

– Det har ändå varit ett hittills starkt år för Dagens ETC, säger Johan Ehrenberg.

– Inte minst journalistiskt med flera uppmärksammade granskningar, se- nast om Försäkringskassan samt kopplingar mellan högerextrema och Sverigedemokraterna.

”Donera till journalistik”

Bakom kulisserna har värvningen av nya prenumeranter slagit rekord.

– Det har verkligen lyckats! Just nu har vi 9 423 prenumeranter på Dagens ETC. Att så många nya prenumeranter tillkommit har kompenserat för presstödet som togs ifrån oss. Dagens ETC är den enda dagstidning som ökar i räckvidd, enligt Orvesto: 22 procent. Vi har även börjat konvertera på vår sajt genom att låsa artiklar. Det går över all förväntan. Viktigt eftersom att journalistik kostar, särskilt genomarbetad och avslöjande journalistik.

Men nu kräver alltså nämnden 3,9 miljoner kronor.

– Det är som det är.Jagkan konstatera att nämnden under hela vägen haft möjlighet att hantera detta annorlunda. Det är viktigt att alla prenume ranter, läsare och långivare förstår att alla pengar från presstödet gått direkt till tryck, distribution och löner till journalister. Inget finns lagrat eller har utbetalats som vinst till någon. Vi använder varje krona till ny journalistik.

Så vad händer nu?

– Vi ska givetvis fortsätta bevaka valrörelsen, både med nyheter och med ledare. Det är högsta prioritet för Dagens ETC. Men vi har också begärt av nämnden att få återbetala med en plan på tio procent per månad. Det ger bättre möjlighet att ställa om så inte det journalistiska arbetet blir lidande.

Påverkar nämndens beslut hur du tänker på framtiden för Dagens ETC?

– Min personliga slutsats är att en socialistisk, antirasistisk och feministisk tidning helt enkelt måste bli så stor att presstödet kan negligeras. Presstödsnämnden är en politisk nämnd och ska betraktas som en sådan. Reaktionära och, beroende på hur det går i valet i höst, högerextrema krafter kommer att göra allt för att stoppa en växande Dagens ETC.

Vad behövs det för ekonomi för att bli oberoende av presstödet?

– I praktiken innebär det att vi måste ha 15 000 helårsprenumeranter varav 5 000 digitala för att kunna stå helt oberoende. Idag har vi 9 423 varav 2 000 digitala. Så uppgiften är inte omöjlig, vi har trots allt 500 000 läsare i veckan totalt inklusive webb.

Nu startas alltså ETC Stödfond. Varför är det en viktig satsning?

ETC Stödfond som har som mål att alla som vill enkelt ska kunna stödja utgivningen av Dagens ETC. Så att vi verkligen ska kunna möta hot mot dagstidningen, oavsett varifrån det kommer. ETC har ett fantastiskt stöd från läsare och har under åren kunnat bygga mycket nytt med lån från denna krets. Men jag tycker man ska låna till utveckling, till nya viktiga projekt, inte till en nämnds beslut. Så denna gång handlar det om att ge ett bidrag. Donera till journalistik.

– Och jag vill också uppmana den som uppskattar vår journalistik att faktiskt ta en prenumeration.

Du lanserade ETC Stödfond i din blogg i torsdags. Hur har det gått?

– Trots att det varit midsommarhelg har det redan kommit in mer än 800 000 kronor.

Vad är målet?

– Fem miljoner kronor. Du kommer att kunna se utvecklingen löpande här i Dagens ETC. Varje donation – liten som stor – är mycket välkommen.

Så gör du för att ge ditt bidrag till ETC Stödfond

• Sätt in valfri summa på BG 5372-9141.

• Vill du donera med kort så gör du det i varuhuset.etc.se, där det finns färdiga alternativ, allt mellan 1 000 och 50 000 kronor.

• Du kan också använda Swish: 123 508 754 9.

Vill du veta mer om nämndens beslut?

Johan Ehrenberg har sedan i höstas uppdaterat prenumeranterna om vad som sker på sin blogg, som du hittar på www.etc.se/blogg.

Har du frågor om stödfonden – eller annat gällande ekonomi?

Du kan självfallet ställa dem direkt till Johan Ehrenberg. Skicka ett mejl till johan@etc.se.