Hoppa till innehållet

Public Service

Spricka om public service – rödgröna rasar mot bantade budgetar

Kulturminister Parisa Liljestrand (M) tar emot betänkandet från 2023 års parlamentariska Public service-kommitté av kommitténs ordförande Göran Hägglund.

Kulturminister Parisa Liljestrand (M) tar emot betänkandet från 2023 års parlamentariska Public service-kommitté av kommitténs ordförande Göran Hägglund.

Bild: Samuel Steén/TT

Dagens ETC

Krympande budgetar – men ett fortsatt brett uppdrag. Det är vad som väntar public service, enligt det förslag som public servicekommittén la fram på måndagen. Oberoendet värnas och verksamheten effektiviseras, anser Tidöpartierna. Från oppositionen är kritiken frän.

– Det är både oväntat och ovanligt, säger Lawen Redar (S) om oenigheten mellan partierna.

Public servicebolagen är inne i en tid av nedskärningar. Sveriges radio meddelade i mars att 183 tjänster och flera program försvinner. I höstas var Svt:s besked att ett 80-tal tjänster försvinner. Samtidigt som inflationen stigit har bolagens kostnader för säkerhet och beredskap skjutit i höjden.

Mot den bakgrunden hade public servicebolagen begärt att få större tillskott för den kommande perioden. De önskemålen möts inte av Tidöpartierna. Visserligen räknas anslagen upp med tre procent under det första året, men trappas sedan ner till två procent 2027 och till en procent från och med 2031. Göran Hägglund, som lett kommitténs arbete, pekar på att det även tidigare funnits förväntningar på public servicebolagen att effektivisera sin verksamhet.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

3 månaders sommarrabatt

Från

Hela sommaren till superpris: 3 mån för 99 kr. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln