Inrikes.

2017-10-06 17:00
Rasmus Fleischer är en av forskarna bakom projektet Streaming Heritage om Spotify. Bild: Fanni Olin Dahl/TT & Lars Pehrson/SvD/TT
Rasmus Fleischer är en av forskarna bakom projektet Streaming Heritage om Spotify.

Spotify krävde att forskning skulle stoppas

Nästa år släpps en ny bok om Spotify, skriven av en grupp forskare. Där berättas historien om företaget som gick från att vara en pirattjänst till ett multinationellt företag.
Men nu menar forskarna att Spotify har försökt stoppa projektet genom att få Vetenskapsrådet att dra tillbaka forskningsanslaget.
"De vill styra berättelsen om sig själva", säger Rasmus Fleischer, en av forskarna bakom boken.

Forskningsprojektet Streaming Heritage, om Spotify, har pågått sedan 2014 och har beviljats ett sammanlagt anslag från Vetenskapsrådet på nästan nio miljoner svenska kronor.

I våras gjorde Rasmus Fleischer, en av forskarna bakom projektet, en internationellt uppmärksammad intervju i Dagens Industri där han beskrev företagets bakgrund.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Under det första året saknade Spotify licens och fungerade i praktiken som ett piratföretag. I intervjun framkom det också att forskningsgruppen i vissa fall brutit mot Spotifys egna användarvillkor för att få fram data som företaget inte ville lämna ut.

Kort efter intervjun skrev Spotifys jurist till Vetenskapsrådet och krävde att rådet skulle ”agera resolut” mot forskningsprojektet.

Står inför börsnotering

Rasmus Fleischer säger till Dagens ETC att det är oklart varför Spotify reagerat så hårt, men har tror att intervjun med honom kom vid ett dåligt tillfälle för bolaget. Spotify står inför en börsnotering och har stora skulder.

– De försöker kontrollera historien om sig själva och beter sig nervöst, klumpigt och aggressivt. Det är förvånande för det ser ju inte bra ut att de försöker stoppa forskning, säger han.

"Har brutit mot reglerna"

Spotify menar att ärendet inte gäller finansieringen utan forskningsprojektets metoder:

"Spotify har inte uppmanat Vetenskapsrådet att dra in bidrag. Spotify har uppmärksammat Vetenskapsrådet på att forskningsarbetet bryter mot gällande användarvillkor och uppmanat Vetenskapsrådet att agera resolut i syfte att säkerställa att oredliga metoder upphör omedelbart.

Forskningsgruppen har uppsåtligen vidtagit åtgärder som står i uttrycklig strid med Spotifys Användningsvillkor och använt tekniska metoder för att försöka dölja detta. Forskningsgruppen har erkänt att de bland annat försökt att artificiellt öka antalet spelningar och manipulera Spotifys tjänster med hjälp av script eller andra automatiserade processer."

Får fortsatt stöd

Men Vetenskapsrådet tolkar Spotifys agerande som ett försök att få anslagen indragna:

”Vetenskapsrådet har prövat om det föreligger sådant brott mot vetenskapsrådets villkor för forskningsbidraget att det finns grund för att avbryta fortsatt utbetalning av bidraget”, rapporterar Computer Sweden.

Myndigheten meddelar även att den har avskrivit ärendet.

– Det betyder att projektet kan fortsätta som planerat. Men Spotifys agerande har fördröjt projektet, vilket ju brukar vara syftet när stora företag skickar fram sina jurister, säger Rasmus Fleischer.

Streaming Heritage

Projektet har beviljats anslag om totalt 8,8 miljoner kronor.

Pågår mellan 2014 och 2018 och ska resultera i en vetenskaplig bok på engelska, en mer populärvetenskaplig bok på svenska samt ett antal vetenskapliga artiklar.