Inrikes.

2017-03-27 16:45
Sedan 1980 har vi regelbundet ställt fram klockan till sommartid i Sverige.  Bild: Henrik Montgomery
Sedan 1980 har vi regelbundet ställt fram klockan till sommartid i Sverige. 

Sommartid en riskfaktor – kan leda till allvarliga hälsoproblem

Övergången till sommartid leder till att fler svenskar drabbas av hjärtinfarkter, depressioner och ångestproblematik. Jerker Hetta, sömnforskare och professor i  psykiatri vid Karolinska institutet, poängterar att det för vissa tar längre tid att ställa om den biologiska klockan än för andra.

”Det innebär vissa hälsorisker”, säger han. 

Under helgen ställde vi om till sommartid och därmed är i dag många av oss tvingade till att gå upp en timme tidigare för att ta oss till jobbet. Det här menar många läkare och sömnforskare är ett problem som leder till att fler än vanligt drabbas av hjärtinfarkt, depression och ångest. Svenska forskare menar att lösningen på det är att övergå till sommartid permanent.  


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Vi har ju vår tid beroende på vilken tidsmeridian vi lever i, men det är klart att det skulle fungera. Vi skulle bara få en något östligare tid med ljusare kvällar. Bland annat i Vitryssland har man tagit bort det som kallas för vintertiden. Utöver att vissa människor drabbas svårt av omställningen handlade det om att frakttider och lantbruket påverkas, säger Jerker Hetta.   

Sommartid sedan 1980

Sedan 1980 har vi regelbundet ställt fram klockan till sommartid i Sverige, men vår inre biologiska klocka, även kallad dygnsrytmen, som bland annat styr när vi ska bli hungriga och trötta, är inte lika lätt att ställa om som väckarklockan.  

– För vissa tar det längre tid att ställa om och innebär mer problem än för andra. För dem medför det därmed högre hälsorisker. Även om det handlar om väldigt små tal statistiskt så kan man se ett ökat antal av hjärtinfarkter till följd av omställningen. Sett ur ett samhällsperspektiv handlar det om promilletal, men för den enskilda individen är det såklart förskräckligt, säger Jerker Hetta. 

Viktig faktor

Framför allt drabbas äldre och människor med dålig ljusuppfattning hårt av tidsomställningen. 

– Ljuset är den i särklass viktigaste faktorn för den biologiska tidsuppfattningen och sömnklockan. Men vi kan även se en viss genetisk benägenhet. Det finns en individuell faktor. Vissa har helt enkelt bara lättare att ställa om sin dygnsrytm än andra, säger Jerker Hetta. 

En annan grupp som drabbas hårdare än andra av tidsomställningen är de som lider av mental ohälsa. 

– Om man är deprimerad är man känsligare än andra. Det är även så att den biologiska klockan inte riktigt fungerar som den ska då du är deprimerad, vilket såklart försvårar situationen ytterligare. För dem som lider av ångestproblematik ökar stresspåslaget av att tvingas ställa om, säger Jerker Hetta.

Sommartid

Tidsomställningen under sommarhalvåret infördes ursprungligen som en energisparande åtgärd. 

Studier från USA visar dock att tidsomställningen i dag snarare innebär en ökad energiförbrukning, främst till följd av luftkonditionering i folks hem och på arbetsplatser.         

I Sverige infördes sommartiden på prov redan 1916, men efter hårda protester från bönder beslutades det att försöket inte skulle upprepas. Det var först 1980 som sommartiden infördes igen.

Sommartiden har skapat stora kontroverser runtom i världen. Bland annat var Winston Churchill mycket positivt inställd till förfarandet på 30-talet, då han argumenterade att sommartiden förstorar ”möjligheterna att sträva efter hälsa och lycka för miljontals människor”. 

l Motståndet mot sommartiden kom under lång tid främst från bönder. I dag motionerar riksdagsledamöter från flera olika partier om att Sverige ska införa en standardtid och överge den tidsomställningen som det innebär när vi ställer om klockorna två gånger om året.