Inrikes.

2020-06-04 15:17
Bild: Sören Andersson/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Sommarbeskedet: Symtomfria personer kan resa fritt i Sverige från 13 juni

Symtomfria personer får resa inom Sverige från och med lördag nästa vecka, meddelar regeringen: ”Innebär inte att faran är över.”


Här kan du se pressträffen


Under torsdagseftermiddagen har statsminister Stefan Löfven pressträff tillsammans med vice statsminister Isabella Lövin, socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Symtomfria personer kan resa fritt i Sverige från och med lördagen den 13 juni. Det meddelar statsminister Stefan Löfven.

– Jag förstår mycket väl att människor har längtat efter detta besked. Men läget är fortfarande allvarligt, och det här beskedet innebär inte att faran är över eller att livet blir som vanligt, säger Stefan Löfven.

Övriga restriktioner som tidigare genomförts, exempelvis begränsning av allmänna sammankomster, ligger kvar. Regeringen är också tydlig med att reserestriktioner kan komma att återinföras om kurvan börjar gå åt fel håll.

– Vi kommer att noga följa effekterna av det ökande resandet, säger Lena Hallengren.

Folkhälsomyndigheten understryker att den fysiska distanseringen måste fortsätta och att andra råd och rekommendationer följs.

– Resandet får inte innebära att den fysiska distanseringen försämras, säger Johan Carlson.