Inrikes.

2020-03-23 15:10
Jan Albert, smittskyddsprofessor vid Karolinska institutet. Bild: Martin Stenmark/KI / Yvonne Åsell/SvD/TT
Jan Albert, smittskyddsprofessor vid Karolinska institutet.
Puffetikett
Dagens ETC

Smittskyddsexpert: Därför intensivvårdas så många unga i Sverige

Män drabbas hårdare än kvinnor av coronaviruset, och siffror från USA visar en större andel yngre människor som behöver sjukhusvård än det som har rapporterats om från de hittills värst drabbade länderna. Samtidigt ingår bara 70 procent av de som intensivvårdas för coronaviruset i Sverige i riskgrupper.

Men vad beror det på – och vilka slutsatser kan man dra av statistiken? Dagens ETC frågar smittskyddsprofessor Jan Albert vid Karolinska institutet.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Enligt den statistik som finns att tillgå internationellt verkar det som att män drabbas hårdare och dör i större utsträckning av coronaviruset. Vad kan det bero på?

– Det är egentligen ingen som har ett bra svar på det. Det är inte ovanligt att sjukdomar, bland annat infektionssjukdomar, slår olika mot män och kvinnor. Just det här skulle kunna ha med förekomst av riskfaktorer att göra, som hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och eventuellt också rökning. Men som sagt, det är ingen som har ett säkert svar på detta, säger smittskyddsprofessor Jan Albert vid Karolinska institutet.

I slutet av förra veckan kom statistik från USA som visade att yngre människor i ganska stor utsträckning blev så sjuka av coronaviruset att de behövde sjukhusvård. Det går emot den statistik som vi får från till exempel Italien. Hur kan det komma sig?

– Det är väldigt svårt att värdera. Min bild är att de fortfarande har en ganska dålig överblick över sjukdomsläget i USA. Med tanke på hur stort landet är så är det så klart svårt att skaffa en bra bild. Men i Sverige har vi också en lite annan bild jämfört med Italien vad gäller åldersspridning. Det skulle kunna bero på att vi kanske har lyckats få de äldsta att följa råd och hålla sig borta från möjliga smittspridare. Dessutom har många av de som är sjuka nu varit ute och rest och sedan kommit hem med viruset, det vill säga att det rör sig om en annan åldersgrupp än i Italien. Kanske har det inte hunnit komma till de äldre än, både i USA och i Sverige, och det är förstås bra.

Enligt svensk statistik om vilka som intensivvårdas är det nästan 30 procent som inte ingår i någon riskgrupp. Hur kan det förklaras?

– Jag tror att det beror på att smittan kom in i yngre åldrar – alpresenärer och så vidare – och har spridit sig mest där. De äldre har hittills kommit undan delvis eftersom de har ombetts vara mycket försiktiga. Att det finns personer utan riskfaktor tro jag speglar omfattande spridning i samhället.

I helgen spreds en hel del bilder på fullsatta uteserveringar i Stockholm. Är det rimligt att sätta sig på en trång uteservering i nuläget?

– Jag tycker att man ska följa de råd och anvisningar som kommer från Folkhälsomyndigheten, de är på en rimlig nivå. Risken är annars att myndigheterna i Sverige måste ta till hårdare tag, det vore olyckligt.