Inrikes.

2021-01-25 07:27
 • Under sommaren och hösten infördes ett extra bostadsbidrag för barnfamiljer. Men vid årsskiftet upphörde stödet. Bild: Hasse Holmberg/TT
  Under sommaren och hösten infördes ett extra bostadsbidrag för barnfamiljer. Men vid årsskiftet upphörde stödet. 
 • Den senaste tiden har nya grupper sökt stöd hos Stockholms stadsmission. ”Det är nog många som levt på marginalen men klarat sig, som inte gör det nu längre. Och där ser vi även barnfamiljer”, säger socialchef Stina Kelly von Essen. Bild: Robin Benigh
  Den senaste tiden har nya grupper sökt stöd hos Stockholms stadsmission. ”Det är nog många som levt på marginalen men klarat sig, som inte gör det nu längre. Och där ser vi även barnfamiljer”, säger socialchef Stina Kelly von Essen.
 • ”Vi arbetar fortsatt med att förbättra bostadsbidraget och får under året förslag från en utredning på området om hur bostadsbidraget ska bli mer träffsäkert”, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S). Bild: Jonas Ekströmer/TT
  ”Vi arbetar fortsatt med att förbättra bostadsbidraget och får under året förslag från en utredning på området om hur bostadsbidraget ska bli mer träffsäkert”, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).
Puffetikett
Dagens ETC

Slut med extra coronapengar till barnfamiljer

Ett extra bostadsbidrag för att klara pandemin. Det infördes för barnfamiljer i somras. Men trots att pandemin är långt ifrån över är det sedan årskiftet slut med de extra pengarna.

”Jag hör föräldrar säga att nu måste de trolla med knäna sista veckan innan pengarna kommer”, säger Christina Olsson på föreningen Makalösa föräldrar.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

På en pressträff i mitten av maj när beslutet att höja bostadsbidraget för barnfamiljer meddelades uppgav socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) att boendekostnaden är den enskilt största utgiften för de som lever på små marginaler.

– Det är viktigt att barnfamiljer kan klara sitt boende och att barn inte drabbas lika hårt av coronakrisen, sa han då.

Utreder bostadsbidraget

Åtgärden gällde som många andra coronaåtgärder fram till årsskiftet, men till skillnad från exempelvis höjd a-kassa, tillfälliga regler för sjuk- och föräldrapenning, omställningsstöd och permitteringsstöd för företag förlängdes det inte, som Dagens Arena berättade i förra veckan.

Dagens ETC har sökt Ardalan Shekarabi (S) för intervju. I mejl svarar han att det var en överenskommelse om en tillfällig höjning fram till utgången av 2020.

”Men vi arbetar fortsatt med att förbättra bostadsbidraget och får under året förslag från en utredning på området om hur bostadsbidraget ska bli mer träffsäkert. Regeringen har tillsammans med Liberalerna och Centerpartiet även kommit överens om andra viktiga åtgärder för att förbättra ekonomin för bland annat barnfamiljer. Det handlar om höjd a-kassa som är väldigt viktigt för den som drabbas hårt och blir av med jobbet, det genomförs även en höjning av underhållsstödet till ensamstående föräldrar.”

Centerpartiets riksdagsledamot Martina Johansson säger dock att det kan bli aktuellt att se över möjligheterna att ge barnfamiljer ett extra stöd igen.

– Naturligtvis ska inga barnfamiljer lämnas på bar backe i Sverige. Det verkar som att regeringen har gjort bedömningen att de generella skyddsnäten har fungerat. Skulle det visa sig att det uppstår problem är det något vi får titta på igen, säger hon.

På Stockholms stadsmissionen ser socialchef Stina Kelly von Essen en ökning av behovet av hjälp.

– Vi ser att vi delat ut mer av både mat och ekonomiskt stöd. Det är betydligt mer än föregående år och det är direkt kopplat till pandemin.

De ser också att det är nya grupper som söker stöd.

– Det är nog många som levt på marginalen men klarat sig, som inte gör det nu längre. Och där ser vi även barnfamiljer.

Långvariga konsekvenser

Bostadsbidraget är ett effektivt sätt att nå barnfamiljer. Att höjningen inte förlängts var förvånande, säger Stina Kelly von Essen, och hon är orolig för de långtgående konsekvenserna, som i första hand barn drabbas av.

– Vi vet att barn som växer upp i fattigdom inte kan delta i aktiviteter i samma utsträckning. Man har inte råd. På sikt påverkar det negativt när barn inte får tillgång till lek, kontaktytor och aktiviteter säger hon.

Vabb knäcker ekonomin

Föreningen Makalösa föräldrar arbetar med att stärka ensamstående föräldrars möjligheter. Generalsekreterare Christina Olsson ser att pandemin slagit hårt mot föreningens medlemmar.

– Jag hör föräldrar säga att nu måste de trolla med knäna sista veckan innan pengarna kommer och leva ännu fler dagar i veckan på pasta, nudlar och gröt, säger hon.

Hon ser att de extra pengarna betytt mycket under pandemin för föräldrar som sitter i en situation där en liten ekonomisk försämring kan knäcka ekonomin. När a-kasseavgiften och hemförsäkringen redan prioriterats bort och vabben ökar riskerar fler att hamna i en ohållbar situation.

–  De har så små marginaler att när de åker på att vabba då hamnar de på minus och kan inte längre betala sina räkningar.