Recept.

2020-08-17 20:00
  • Bild: Shutterstock
  • Bild: Charlotte Gawel
  • Receptet med karljohansvamp är hämtat ur Det vilda köket av Rune Kalf-Hansen, Lisen Sundgren och Charlotte Gawell.
    Receptet med karljohansvamp är hämtat ur Det vilda köket av Rune Kalf-Hansen, Lisen Sundgren och Charlotte Gawell.
Puffetikett
Dagens ETC

Skog och mark kryllar av bär – så här använder du dem

Hösten är inte bara svampens högtid, utan lika mycket bärens. Skog och mark är i år fyllda med bär som bara väntar på att plockas. Dagens ETC ger dig ett gäng tips på vad du kan göra med dem.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Semestern går mot sitt slut och mörkret närmar sig. Men ingenting ont som inte också för något gott med sig. I dubbel bemärkelse. För sensommar och höst är ju också bärens årstid – goda för både kropp och smaklök.

Hur fullproppade de är med vitaminer och annat nyttigt har du säkert hört till leda. Hur rika de är på bland annat vitamin C (bygger upp brosk- och benvävnad), folat (behövs för celldelningen), vitamin K och karotenoider (bägge två viktiga för både synen och blodets koagulering).

Mer än blåbär och hallon

Däremot kanske du inte är medveten om hur många som finns där ute för oss att plocka. Blåbär, hallon och björnbär i all ära, men du har också aronia, bocktörne, bärhäggsmispel, krikon, slånbär, rönnbär och ett tiotal till som inte är lika vanliga (eller självklara att äta), men som faktiskt växer vilt och som går alldeles utmärkt att använda till sylt, gelé, marmelad, saft, i pajer eller för att smaksätta din egen likör.

Vilka som finns i ditt närområde vet du bäst själv, men när du kommit hem med korgen full är det bara att börja experimentera med smakerna.

Räds du beskan i vissa av dem kan denna mjukas upp något genom att tillsätta lite salt eller ännu hellre genom att blanda bäret med något syrligt. Även umami (som i asiatisk fisksås – tanken svindlar!) är en grundsmak som kan förvandla sitt motsatspar beska till en angenäm upplevelse. Om du tänker bort kopplingen bär-­efterrätt kommer du upptäcka att till exempel rönnbär går alldeles utmärkt att råröra, använda i grytor eller varför inte som garnityr i en negroni vid sidan av apelsinskalet.

Använd peppar

Är det mildare röda bär du fyllt korgen med kan du testa att smula vitt jasminte över dem. Gott och enkelt. Ännu godare är att strössla nymald timutpeppar på jordgubbar (som visserligen inte är ett bär, utan en skenfrukt). Resultatet blir en blommig symfoni av sötma och pepprighet pyntad med jasmin, grapefrukt och passionsfrukt.

Orkar du vänta till första frosten och har tålamod nog att kämpa med nyponbuskens taggar kan dess frukter enkelt förvandlas till en chutney genom att blandas med fint skivad rödlök, citronsaft, hackad persilja, honung, salt och peppar. Apropå första frosten är det helst då du ska skörda aroniabären, även de med en smak åt det beskare hållet, men som blandade med konjak, vanilj och socker ger en utsökt sylt.

Möjligheterna är, som det brukar heta, oändliga. Och ja, förresten – bananen är också ett bär.

Läs vidare på nästa sida: Recept

Höstens vanligaste bär

Havtorn

Orangegula bär som växer på träd eller buske. Trivs bäst vid kuster. Påminner om lingon i smaken. Visst är smaken lite sträv, men den balanseras lätt med lite socker.

Säsong: september–november

Blåbär

Kräver knappast någon presentation. Rika på c-vitamin. Och långt godare om du plockar dem från skogen än om du köper de där stora men smaklösa importerade.

Säsong: juli–augusti

Nypon

Som godast och sötast när den första frosten kommit. Plocka dem med mörkast färg. Fullt ätbara
även när de blivit svarta. Går bra att äta färska, att torka, frysa eller lägga in.

Säsong: augusti–december

Hallon

En evig klassiker. Plocka dem när
de nästan faller av sin gren på busken. Utsökta med lime, lakrits, choklad och – grönpeppar!

Säsong: juli–september

Lingon

Växer i buskar och ska ej förväxlas med den långt tråkigare mjölön. Med tanke på hur fattig svensk matkultur var fram till för några decennier sedan är det inte konstigt att det lilla klarröda bäret med sin starka smak dyker upp i vart och vartannat klassiskt recept.

Säsong: augusti–september

Björnbär

Finns i olika sorter och med stor variation avseende smak och saft­ighet. Hittar du dem i det vilda kan du räkna med jackpot.

Säsong: augusti–oktober

Hjortron

Skogens guld. Trivs bäst i fjällmiljö men kan hittas över hela landet, med Öland och södra Skåne som enda undantag. Dock är de nyckfulla små stenfrukter som vissa år inte behagar dyka upp alls.

Säsong: juli–september