![Tidigare var det i reglerat i lag vilka tider på året kräftor fick fiskas. Kräftpremiären inföll den första onsdagen i augusti. Lagen gick i graven 1994, men vissa håller fortfarande på traditionen att inte äta kräftor före premiären.](https://cdn.publisher-live.etc.nu/swp/uc3g8l/media/20211114171112_d724dca17ed12d4f282e5eb8f8d9ba79878ccb8ca17aa9720e25dc6763d340e8.png)
Dagens ETC
Augusti är kräftskivetider – men den som vill festa på svenska kräftor bör skjuta på premiären. – Den kalla våren och försommaren försenade skalömsningen så nu behöver de några veckor för att äta upp sig, säger kräftexperten Tommy Odelström.![Karin Holmberg](https://cdn.publisher-live.etc.nu/swp/uc3g8l/authors/karin-holmberg_e7fc9edbe6c42630c17252f492a628185f9a5199.jpg)
Karin Holmberg
Text
Länge var kräftor en lyx förbehållen adel och kungar. På 1800-talet började borgare med skärgårdsvillor bjuda på kräftkalas, men det dröjde ända till 1960-talet innan kräftskivan, med kokta kalla kräftor, slog igenom på bred front i de svenska hemmen.
Vill du fortsätta läsa?
Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det
loggar du in här
.
JUST NU: Prova en vecka utan kostnad
Nu kan du låsa upp alla artiklar i en vecka - utan kostnad. Ingen bindningstid.
Populärt val: 3 månaders sommarrabatt
Vill du prenumerera hela sommaren till superpris? Nu får du 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.
Betala per år
Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.
![Karin Holmberg](https://cdn.publisher-live.etc.nu/swp/uc3g8l/authors/karin-holmberg_e7fc9edbe6c42630c17252f492a628185f9a5199.jpg)
Karin Holmberg
Text