Hoppa till innehållet

Kräftor

Skivornas augusti – men vänta på svenska kräftor

Tidigare var det i reglerat i lag vilka tider på året kräftor fick fiskas. Kräftpremiären inföll den första onsdagen i augusti. Lagen gick i graven 1994, men vissa håller fortfarande på traditionen att inte äta kräftor före premiären.
Tidigare var det i reglerat i lag vilka tider på året kräftor fick fiskas. Kräftpremiären inföll den första onsdagen i augusti. Lagen gick i graven 1994, men vissa håller fortfarande på traditionen att inte äta kräftor före premiären. Bild: Bild: Erik Mårtensson/TT

Dagens ETC.

Augusti är kräftskivetider – men den som vill festa på svenska kräftor bör skjuta på premiären. – Den kalla våren och försommaren försenade skalömsningen så nu behöver de några veckor för att äta upp sig, säger kräftexperten Tommy Odelström.

Länge var kräftor en lyx förbehållen adel och kungar. På 1800-talet började borgare med skärgårdsvillor bjuda på kräftkalas, men det dröjde ända till 1960-talet innan kräftskivan, med kokta kalla kräftor, slog igenom på bred front i de svenska hemmen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka

Från

Provläs alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Avsluta när du vill.

Betala per månad – halva priset

Från

Du får halva priset första månaden. Avsluta när du vill.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser