Inrikes.

2021-03-03 11:30
Johan Bratt, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm. Bild: Carl-Olof Zimmerman/TT
Johan Bratt, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm.
Puffetikett
Dagens ETC

Skenande smittspridning i Sverige – tredje våg i Stockholm

Antalet bekräftade fall av covid-19 har börjat öka rejält i landet. I Stockholm ser man en ökning med ”i princip 100 procent” på tre veckor och i Västra Götaland har smittan i gruppen 10-19-åringar ökat med 57 procent på en vecka.

 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

För tredje veckan i rad ökar de bekräftade fallen av covid-19 i Sverige. Över hela landet ligger ökningen per vecka runt 10 procent, berättade Anders Tegnell under myndigheternas presskonferens på tisdagen. En tredje våg ser ut att vara på väg, sa han.

– Vaccineringen kommer sannolikt att hålla tillbaka allvarlig sjukdom och död, men har inte så stor effekt på smittspridningen i detta skede, sa han.

Och till Stockholm, där smittspridningen ökat kraftigt de senaste veckorna, har tredje vågen redan nått.

– För tredje veckan i rad ser vi en ökning med runt 25 procent, vilket innebär att vi har fått en fördubbling de senaste tre veckorna. Vi har en tredje våg av smittspridning och den är här nu, sade Johan Bratt, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm, under en presskonferens på onsdagen.

Bratt berättade även att nedgången i antalet människor som är så pass sjuka i covid-19 att de behöver sjukhusvård har slutat minska och i stället börjat öka från en redan hög nivå, samt att antalet som behöver intensivvård har ökat från 29 till 48 personer på kort tid.

Samtidigt ökar smittan dramatiskt bland unga i Göteborg. Bland befolkningen i stort ökade antalet konstaterade fall med 25 procent mellan veckan sju och vecka åtta, men i åldersgruppen 10-19 år ökade antalet konstaterade fall med hela 57 procent, skriver SVT.