Hoppa till innehållet

Vård

"Sjuksköterskor värderas alldeles för lågt"

tt kvinnor ska ha låga löner”, säger Johan Larsson på Vårdförbundet som tycker att staten tar för lite ansvar för att lösa vårdkrisen.
tt kvinnor ska ha låga löner”, säger Johan Larsson på Vårdförbundet som tycker att staten tar för lite ansvar för att lösa vårdkrisen. Bild: Bild: Tore Meek/NTB Scanpix

Dagens ETC.

Stress och dålig arbetsmiljö för sjuksköterskorna under somrarna har blivit standard. Nu kräver Vårdförbundet att någonting händer. –Det här kan inte nonchaleras längre, säger Johan Larsson.

I tisdagens tidning berättade vi om att många sjukhus har haft stora problem med bemanningen i sommar. Sjuksköterskor har beordrats att jobba dubbelpass och hoppa in på lediga dagar. Huvudskyddsombudet på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg menar att situationen är krisartad och att risken är stor att medarbetarna själva blir sjuka. Därför har det lokala vårdförbundet gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket. Tidigare i somras gjordes dessutom en anmälan på grund av stora arbetsmiljöproblem på Östra sjukhuset och neontalavdelningen. Överbeläggningar och personalbrist gjorde arbetssituationen ohållbar. Johan Larsson, tillförordnad ordförande i Vårdförbundet, menar att något måste hända nu.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt hela sommaren

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln