Hoppa till innehållet

Inrikes

Sjöstedt (V): ”Sopar banan med Tidölaget”

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar och Vänsterpartiets toppkandidat till EU-valet Jonas Sjöstedt  på Vänsterpartiets valvaka på Restaurang Bygden på Bildmuseet i Umeå.
Foto: Mickan Mörk / TT / Kod 11576

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar och Vänsterpartiets toppkandidat till EU-valet Jonas Sjöstedt på Vänsterpartiets valvaka på Restaurang Bygden på Bildmuseet i Umeå. Foto: Mickan Mörk / TT / Kod 11576

Bild: Mickan Mörk/TT

Dagens ETC

En blandning av glädje, firande och lättnad. Så beskriver Vänsterpartiets förstanamn Jonas Sjöstedt stämningen i Umeå, där V har sin valvaka. I SVT:s vallokalsundersökning får partiet 10,7 procent och två mandat.

Kommentera

Vänsterpartiet går framåt med 3,9 procentenheter om resultatet i SVT:s Valu håller i sig. 

– Om det här står sig så är det Vänsterpartiets bästa valresultat på 20 år. Och det är innebär att vi tar två mandat med råge, säger partiets förstanamn Jonas Sjöstedt.

Resultatet från Vallokalundersökningen kommer att justeras något, och motsvarar inte det faktiska resultatet. Men siffrorna är ändå betryggande, säger Jonas Sjöstedt.

– Det är också en väldig rödgrön framgång. Hade det här varit ett riksdagsval så hade vi sopat banan med Tidölaget.

Jonas Sjöstedt tror att Vänsterpartiets goda resultat kan bero på valstrategin att bedriva en positiv valkampanj. Partiet har inte ägnat så mycket kraft åt att svara på andra partiers utspel. Det har varit ett framgångskoncept, tror han.

– Vi har pratat om vad vi vill göra. Vi vill få ner utsläppen, bygga järnvägar, grön omställning, elpriser, trygga jobb – den typen av saker.

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.