Som bransch sticker bygg- och anläggningsbranschen ut – manliga byggarbetare har 50 procent förhöjd risk för självmordshandlingar.
Bild: Fredrik Sandberg/TT
Dagens ETC
Manliga byggarbetare har 50 procents förhöjd risk för självmord och självmordsförsök. Självmordsbeteende är generellt vanligare bland män i yrken med låga krav på utbildning. Det visar en studie från Göteborgs universitet.
Några av skälen tros vara machokultur, stigmatisering av psykisk ohälsa och en överkonsumtion av alkohol och smärtmedicin.
– Alla jag jobbar med har ont, säger huvudskyddsombudet Joakim Stafsudd.
Som bransch sticker bygg- och anläggningsbranschen ut. Manliga byggarbetare har 50 procent förhöjd risk för självmordshandlingar, alltså ett självmord eller självmordsförsök.
De mörka siffrorna kommer från en omfattande studie vid Göteborgs universitet där forskare har tittat på data om en och en halv miljon svenska män i arbetsför ålder.
Inom forskningen är det sedan länge känt att arbetsmiljön och klimatet inom byggbranschen präglas av en machokultur och stigmatisering av psykisk ohälsa. Nu lyfts det fram som en möjlig bidragande faktor till att byggarbetare är särskilt utsatta.
– Byggbranschen är fysiskt mycket krävande och stressande vilket upplevdes ha en negativ effekt på både fysisk och mental hälsa. I vår tidigare forskning lyfts också långvarig smärta fram som en faktor som kan leda till överkonsumtion av alkohol och smärtmedicin, säger Maria Åberg, professor i allmänmedicin på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet och medförfattare till studien.
En annan bidragande orsak kan vara att män i stressiga arbetaryrken har en lägre kontroll över sin arbetssituation, något som kan leda till psykisk ohälsa. Där nämns yrken som städare, servicearbetare, industriarbetare, transportarbetare, och renhållningsarbetare. Män med såna yrken har en 60 procent förhöjd risk för självmordshandlingar.
”Viktigt känna sig behövd”
Psykisk ohälsa och suicidprevention är prioriterade frågor för regeringen, säger jämställdhets- och arbetslivsminister Paulina Brandberg.
I vintras instiftades Hjälplinjen, en nationell stödlinje för psykisk hälsa och suicidprevention öppen dygnet runt årets alla dagar på webben och över telefon.
– En slutsats jag drar av studien är hur viktigt arbetet är för den psykiska hälsan och att genom sitt arbete känna sig behövd och som en del i ett sammanhang. Det visar på vikten av att fortsätta arbetet för att fler ska gå från arbetslöshet till arbete, säger Paulina Brandberg.
Självmedicinerar mot smärta
Joakim Stafsudd, huvudskyddsombud på Veidekke, blir ledsen men inte förvånad av siffrorna om förhöjd risk. Han upplever att byggarbetare som mår dåligt kan vara rädda för att ta hjälp, och sällan får den hjälp som behövs när man väl söker stöd.
– En normal människa har inte ont på grund av jobbet. Men alla jag jobbar med har ont. Och det säger någonting om var branschen är, och vad som krävs av oss som jobbar.
"Ni får hög lön, så håll käften". Det är en attityd som man ibland möter, säger Joakim Stafsudd.
– Det blir väldigt cyniskt. Och det här med molande smärta under en lång tid ser jag som en väldigt stor bidragande faktor till att många mår väldigt dåligt, och ibland självmedicinerar till den grad att man kan hamna i ett missbruk.
Vi konkurrerar med våra mänskliga rättigheter och det finns ofta ingen plats att vara sjuk.
Han tror inte att något företag aktivt vill sina anställda illa, men säger att branschklimatet är att arbetare ses som utbytbara arbetsverktyg snarare än människor med rättigheter.
– Det finns ett skäl till varför man hellre tar in utländska underentreprenörer och det är för att de jobbar sex dagar i veckan, aldrig vabbar och aldrig sjukanmäler sig. Vi konkurrerar med våra mänskliga rättigheter och det finns ofta ingen plats att vara sjuk, säger Joakim Stafsudd.
Risken för självmordshandlingar är längst bland chefer inom försäljning och marknad, samt män med mycket hög utbildning som ingenjörer, forskare, pr-konsulter och anställda inom bank och finans.
Studien har genomförts av Göteborgs universitet och finansierats av Afa Försäkring, som ägs gemensamt av LO, PTK och Svenskt Näringsliv.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.