Inrikes.

2017-01-14 10:00
Foto:: Johan Nilsson/TT | privat

SFI-läraren tar strid för ensamkommande elever

Våldtäkter, avskurna halsar, försökskaniner för blivande terrorister. Om det är en sak de afghanska flyktingbarnen är säkra på är det att de inte vill tillbaka till Afghanistan. Dagens ETC har talat med svenskläraren som kämpar för barnens rätt till ett drägligt liv.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

En svensklärare som kämpar för afghanska flyktingbarn. En insändare ämnad att krossa Lommabornas fördomar om dem. Ett försvarstal för deras mod, kreativitet, styrka och allt de har att ge det svenska samhället.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Ingredienserna finns där för en upplyftande text om en persons kamp för att hjälpa nyanlända in i samhället.

Tills Dagens ETC ringer läraren.

– Jag levde i tron att de skulle få stanna, men med Migrationsverkets nya regler skrivs alla upp till 18 år som inte kan bevisa att de är yngre, säger Marie Runnström.

– Hur ska de göra det? Det finns ingen folkbokföring i Afghanistan, de firar inte födelsedagar, och de är födda under talibanväldet, när alla förlossningar skedde i hemmet. 

Få alternativ

För snart ett år sedan tröttnade Marie Runnström på att läsa Lommabornas kommentarer om flyktingbarnen i kommunen. Om rädslan för att de skulle våldta ortens flickor, skada eller döda svenska förskolebarn, bli kriminella.

I en insändare gav hon sitt intryck av afghanerna – i det här fallet hazarer. Berättade om deras nyfikenhet, framtidstro, empati med andra, arbetsflit.

Men så kom hösten 2016 och Migrationsverkets nya praxis. Den som inte kan bevisa att den är under 18 år och som inte kan bevisa att den personligen är förföljd, skickas till Kabul, en "säker" plats.

– Nu har tre fått besked att de är över 18. Samma dag som man får beskedet flyttas man till ett annat boende, får dela rum med vuxna, tas från skolan, i väntan på utvisning till Kabul, säger hon.

Väl där finns enligt Marie Runnström inte många alternativ. Arbetslösheten ligger på 40 procent. Staden har vuxit från en dryg miljon invånare till 7,6 miljoner på 15 år. De hänvisas till flyktingläger utanför Kabul. Som hazarer och shiamuslimer är de också andra klassens medborgare, hatade av de flesta, särskilt av de sunnitiska fundamentalisterna.

– Reser de några kilometer utanför staden finns risken att talibanerna, IS eller al-Qaida får tag på dem. Har de tur får de halsen avskuren. Har de otur blir de kidnappade, tagna till ett läger där man tränar tortyr på dem, och sedan dyker deras kroppar upp i ett dike några veckor senare.

– Och är de kvar i staden riskerar de att bli våldtagna av polisen, med all säkerhet bli tvungna att bli kriminella för att överleva, förmodligen också bli rånade av gängen som redan finns där.

Ständig rädsla

Marie Runnström berättar att "hennes" barn numera lever med ständig rädsla att skickas tillbaka. Något större hopp kan inte höras i hennes röst. Däremot kampvilja.

– Jag gör allt jag kan inom lagens råmärken för att de ska få stanna. De kan få bo hos mig. En trång lägenhet här är bättre än att vara flykting i Afghanistan.

– Om de inte får asyl i Sverige har jag planer på att försöka använda mina kontakter i Kabul och ordna en lägenhet där de som avvisas kan få bo. Det skulle krävas ungefär 800 kronor i månaden för hyra och mat och andra livsnödvändigheter, säger hon.

Enormt slöseri

Utöver den mörka framtid som barnen riskerar är det ytterligare en sak som gör Marie Runnström upprörd.

– Det enorma slöseriet. Barnen har tagit sig hit från Afghanistan, något som inte alla klarar av. De är kreativa, flexibla, fulla av fantasi. Vilken enorm tillgång för Sverige om några år, har jag tänkt. Det kostar miljarder att ta emot dem men det vi gör när vi skickar tillbaka dem är att spola ned alla de där pengarna i toaletten.

Vill du hjälpa?

Här är Maries förslag:

"Gå in på Facebooksidan ’Vi står inte ut men vi slutar aldrig kämpa’. Det finns jättemycket information där om aktioner, om vad som är på gång, frågor och svar, om när yttranden om lagförslag ska in.”

"Kontakta din kommuns socialförvaltning och utbildningsförvaltning. Fråga vad de gör för flyktingbarnen, hur de agerar när någon skrivs upp till 18 år, om denne får gå kvar i skolan."

"Mejla både Migrationsverket och Morgan Johansson. Det gör jag och många andra."

"Gå in på Migrationsverkets, Stefan Löfvens och Morgan Johanssons Facebook och lägg in dina egna åsikter under deras inlägg. Att skriva in ett eget, kritiskt inlägg på Migrationsverkets sida brukar däremot inte gå. De tas oftast bort."