Hoppa till innehållet

ETC Göteborg

Sextrakasserier och rasism vanligt i skolan

I skolvärlden är det inte ovanligt med verbala sexuella trakasserier, med skojbråk som går överstyr, eller med vardagsrasism. Det visar en ny studie där forskare från Göteborgs universitet har intervjuat omkring 120 elever i årskurs nio.
I skolvärlden är det inte ovanligt med verbala sexuella trakasserier, med skojbråk som går överstyr, eller med vardagsrasism. Det visar en ny studie där forskare från Göteborgs universitet har intervjuat omkring 120 elever i årskurs nio. Bild: ETC Media

Dagens ETC.

Skojbråk som går överstyr, sexistiska kommentarer och vardagsrasism. Det är några av de saker som gör att elever känner sig otrygga i skolan. I en färsk bok har forskare från Göteborgs universitet intervjuat runt 120 elever om hot och våld.

Att det förekommer hot och våld i skolan är inget nytt, men sällan får eleverna själva komma till tals. Ylva Odenbring, docent i pedagogik vid Göteborgs universitet, ville låta dem göra det. Tillsammans med Thomas Johansson, professor i pedagogik vid Göteborgs universitet, har hon intervjuat runt 120 elever i årskurs nio. Studien visar att de flesta eleverna känner sig ganska trygga i skolan – men att det inte är ovanligt att utsättas för kränkningar av olika slag. För flickor handlar det oftast om olika typer av verbala sexuella trakasserier.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka

Från

Provläs alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Avsluta när du vill.

Betala per månad – halva priset

Från

Du får halva priset första månaden. Avsluta när du vill.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser