Inrikes.

2019-10-01 12:40
Jenny Westerstrand, Roks / Demonstranter från bland annat Fuckförbundet. Bild: Roks / Fuckförbundet
Jenny Westerstrand, Roks / Demonstranter från bland annat Fuckförbundet.
Puffetikett
Dagens ETC

Sexköpslagen attackerad på konferens: ”En tokig rörelse”

Den svenska sexköpslagen fyller 20 år och går på export i världen. Igår hölls en internationell konferens i Stockholm, där aktiva inom sexindustrin argumenterade för att lagen skulle upphävas.

Nu möts konferensen av hård kritik.

– Det är en politisk rörelse med en väldigt otäck människosyn, som saknar all respekt för sanningen och för människor, säger Jenny Westerstrand, ordförande för Roks.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Den svenska sexköpslagen fyller 20 år i år och går på export till allt fler länder. Med anledning av detta ordnade RFSL och organisationen Fuckförbundet en heldagskonferens på ABF-huset i Stockholm under måndagen.

Ett hundratal inbjudna gäster, där många själva befinner sig inom sexindustrin i länder som USA, Frankrike och Irland fanns på plats.

– Vi är trötta på att det aldrig varit någon som frågor oss sexarbetare hur sexköpslagen påverkar oss, säger Miranda Wettersö, från Fuckförbundet.

Hon menar att sexköpslagen är ett misslyckande som skapar stora problem i flera länder där den införts, som Frankrike, Kanada och Irland.

– Vi ser allvarligt på att svenska regeringen marknadsför sexköpslagen som PR för sin feministiska politik utomlands. Den får fruktansvärda konsekvenser i de länderna. Våldet mot sexarbetare har gått upp med 40-50 procent i Frankrike och över 90 procent i Irland. Levnadssituationen har förvärrats, folk måste jobba på otrygga platser och vågar inte uppsöka polis eller vård. Man blir omyndigförklarad och ses bara som ett offer, säger Miranda Wettersö.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

”Pengar som talar”

Men stora delar av kvinnorörelsen har en rakt motsatt syn.

Jenny Westerstrand är ordförande för Roks, Riksorganisationen för kvinno- och tjejjourer i Sverige. Hon är hård i sin kritik mot konferensen och rörelsen bakom den.

– Det är pengar som talar. Det är inte kvinnorna man bryr sig om. Det är lobbyverksamhet förklädd till feminism, från personer med intressen i sexindustrin, säger hon.

– För mig, som har forskat om det här, är det en tokig rörelse. Det är samma sorts fake news som klimatförnekarna använder. Det är en politisk rörelse med en väldigt otäck människosyn, som saknar all respekt för sanningen och för människor. Det är som att diskutera med Trump.

Olika syn

Nyligen öppnade ledande politiker i Tyskland upp för att införa sexköpslagen. Även Spanien sägs vara nära. Miranda Wettersö menar att det vore förödande.

– Vi är otroligt rädda för att lagen ska komma dit. Även om lagen har drabbat oss i Sverige ganska hårt så har vi det ganska bra här jämfört med många andra länder i Europa, med ett starkt socialt skyddsnät. Man kan inte bara ta lagen och stoppa in den i andra länder, som Spanien som har tiotusentals sexarbetare som inte har något annat sätt att försörja sig på. Att ta bort den försörjningen i feminismens namn känns jävligt sjukt, säger hon.

Jenny Westerstrand håller inte alls med.

– När till exempel Frankrike instiftade lagen har man kombinerat den med starka skyddsmekanismer, som borde välkomnas av alla. Lagen har införts i västländer som har full förmåga att stötta kvinnorna i arbete och på andra sätt. De borde fokusera på Tyskland istället, där 84 personer har mördats sedan legaliseringen av prostitution.

Sexköpslagen

Lagen om förbud mot köp av sexuella tjänster infördes 1 januari 1999. Lagen kriminaliserar köp, men inte den som säljer sex. I juni 2011 höjdes maxstraffet för köp av sexuell tjänst till fängelse i ett år, från tidigare sex månader. Det vanligaste straffet är dagsböter.

Det senaste decenniet har bland annat Island, Norge, Kanada, Irland, Israel och Frankrike infört liknande lagar om sexköp.

Om Fuckförbundet

Fuckförbundet är en gräsrotsorganisation som startades 2017 för ”sexarbetare” som kan ge stöd till varandra och bedriva opinion om sexarbetares rättigheter.

Om Roks 

Roks, Riksorganisationen för kvinno- och tjejjourer i Sverige, är en partipolitiskt obunden riksorganisation för drygt 100 av landets tjej- och kvinnojourer som bildades 1984.