Inrikes.

2021-04-29 09:20
Maria Malmer Stenergard (M), Ulf Kristersson (M) och Jimmie Åkesson (SD). Bild: Jessica Gow/TT. Henrik Montgomery/TT.
Maria Malmer Stenergard (M), Ulf Kristersson (M) och Jimmie Åkesson (SD).
Puffetikett
Dagens ETC

SD:s bidragsstopp får stöd av M: ”Finns en samsyn”

I ett nytt förslag hoppas SD på att strypa bidragen till de som inte är svenska medborgare. ”Det finns en samsyn”, twittrar Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenegard och öppnar för en kompromiss.

– Det är en trendbrott mot den generella välfärdsmodellen, säger statsvetaren Maria Lemne.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

"I dag får man tillgång till många bidrag bara genom folkbokföringen. Det är inte rimligt, och det främjar inte integrationen."

Det twittrar Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenegard efter att SD föreslagit indragna bidrag och ersättningar för bland annat barn och bostäder till personer som inte har svenskt eller europeiskt medborgarskap.

”Vår utgångspunkt är att barnbidraget, bostadsbidraget, efterlevandestödet, föräldrapenning på lägsta- och grundnivå, äldreförsörjningsstödet, bostadstillägget för pensionärer, garantipensionen, garantiersättningen i sjuk- och aktivitets­ersättningen enbart ska ges ut till svenska medborgare och medborgare i EU/EES-länder” skriver SD i sitt förslag.

I videon som Maria Malmer Stenegard lade upp tillsammans med sin tweet säger hon i slutet "Ja, det finns en samsyn" och anspelar på SD: s förslag.

Så är det här regeringspolitik i en eventuell framtida regering med stöd av M, KD, SD och L?

"SD vältrar över kostnader på kommunerna"

Hans Eklind, migrationspolitisk talesperson för Kristdemokraterna vill inte kommentera specifika delar av SD: s förslag förrän han analyserat helheten men skriver i ett sms till Dagens ETC att dagens system "bidrar till ett ökat söktryck" som de vill få ner och de har därför begärt en utredning över de bosättningsbaserade ersättningarna. Han är samtidigt skeptisk till det som SD hittills presenterat.

– Förutom att SD vältrar över kostnader på kommunerna så blir ju frågan om de beteendeeffekter som man söker efter infinner sig eller uteblir. Vi återkommer gärna med en kommentar när vi fått en möjlighet att ta ett helhetsgrepp.

Enligt statsvetaren Marja Lemne är förslaget och de positiva reaktionerna från Moderaterna ett trendbrott mot den generella välfärdsmodellen som man länge varit överens om över partigränserna.

– Men att det ska grunda sig på medborgarskap känns otroligt utifrån tidigare uttalanden från Kristersson och Busch, däremot kan man väl tänka att det kan ligga en kompromiss för de som inte har uppehållstillstånd. Jag kan tycka att det också är intressant att man inte sett reaktioner från övriga partier förutom Miljöpartiet, säger hon.

”Inte bidrag - försäkringar”

Kjell Rautio, utredare från LO är upprörd över den politiska utvecklingen bland de konservativa partierna.

– Tanken om att utesluta människor från ett socialt skyddsnät kommer bara leda till ökade klassklyftor och att skuggsamhället växer. Vill man göra något åt de samhällsproblem vi har idag måste vi sikta mot att hjälpa de som är mest utsatta. Forskning visar också att när samhället slits isär och ojämlikheten ökar, gynnas även de mer välbeställda av en ökad jämlikhet. Det är också viktigt när vi pratar om detta att det Moderaterna kallar för bidrag i stor utsträckning är sociala försäkringar som alla som jobbar betalat in till våra offentliga system, då är det inte mer än rätt att de också får ett försäkringsskydd. I vårt socialförsäkringssystem råder en bosättningsprincip, bor du och jobbar i ett land ska du få ta del av välfärden för att du också bidrar till den. Den grundtanken vill SD nu bryta.

Dagens ETC har sökt migrationspolitiska talespersonerna från M och L.

Likheter i SD och Ms skuggbudgetar

Det finns en samsyn kring minskade bidrag även om M inte kopplar det till medborgarskapet utan snarare till uppehållstillstånd och arbete.

M har än så länge inte lagt något förslag om att ta bort barnbidraget.

Andra frågor med likheter mellan partierna är sänkt skatt för löntagare och småföretag samt sänkt bistånd. SD vill minska biståndet till 0,5 procent av BNP, M till 0,7 procent.