NÄTVERKET.

2018-06-19 14:00
Faksimil / Henrik Vinge, SD:s presschef. Bild: Dagens ETC / Pontus Lundahl/TT
Faksimil / Henrik Vinge, SD:s presschef.

SD:s besked efter nazistavslöjandet: ”De får vara kvar i partiet”

Två lokala SD-politiker i Nacka har nära samröre med ett högerextremt nätverk.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

På ett möte med Nätverket den 25 maj deltog David Bergquist, ordförande för SD Nacka, och hans partikamrat Louise Wallenblad tillsammans med flera centralfigurer i den svenska vit makt-miljön.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Avhoppade medlemmar beskriver Nätverket som en ”nazistsekt” kontrollerad av en maktfullkomlig person. Ledaren Tor Paulsson är en veteran inom högerextrema kretsar, med bakgrund i nazistiska Hembygdspartiet.

Men trots samröret med nätverket kommer de två SD-politikerna få vara kvar i partiet och de tillåts kandidera i kommun- och landstingsvalet i höst, meddelar SD:s presschef Henrik Vinge.

– Utifrån vad du säger till mig nu finner jag ingen anledning att vidta några åtgärder, säger han och tillägger:

– Vi ska ta kontakt med de företrädare som var med och få bekräftat vad som har hänt och höra vad som blev sagt.

Har som mål att infiltrera SD

Tor Paulsson har på tidigare möten sagt att det uttryckliga syftet med organisationen är att rekrytera SD-politiker för att få inflytande i partiet.

Trots det kommer inte SD att utreda nätverkets inflytande.

– Jag är övertygad om att hade det skett någon typ av infiltration som var nämnvärd hade vi känt till den. Att Tor Paulsson och Anna Hagwall skulle ha infiltrerat vårt parti är inget som kommit till vår kännedom, säger Henrik Vinge.

David Bergquist har tidigare utretts av partiledningen för rasistiska inlägg i sociala medier, men även då såg partiledningen mellan fingrarna. Det berättar Jonathan Leman på Expo.

– Han har suttit och hyllat en nazistisk film och spridit antisemitism men ändå fått sitta kvar. Det är möjligt att det är känsligare denna gång då han kan uppfattas som illojal mot partiet, säger han.

Hur besvärande är uppgifterna om infiltration för Jimmie
Åkesson och partiledningen?

– Svårt att säga när man inte vet omfattningen av hur många personer i partiet som är involverade. Generellt kan man säga att SD samlar människor från hela det nationalistiska landskapet. Då kan det vara människor som kandiderar för SD och samtidigt tecknat medlemskap i andra organisationer, säger Jonathan Leman.

Om granskningen av Nätverket

• Tor Paulsson, medgrundare till rasistpartiet Nationaldemokraterna, har under tio års tid byggt upp en hemlig, högerextrem organisation kallad ”Nätverket”. Sammanslutningen är organiserad enligt frimurarmodell och har för avsikt att infiltrera andra nationalistiska grupper, bland annat SD.

• Henrik Vinge, presschef hos SD, anser inte att det är nödvändigt att utesluta de personer i partiet som har samröre med Nätverket. Han anser heller inte att det krävs någon utredning kring Nätverkets inflytande i SD.